A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívása: Fűtött helyre kell vinni az átázott ruhájú hajléktalan embereket!

Az átázott ruhában kint éjszakázó hajléktalan emberek könnyen maradandó egészségkárosodást szenvedhetnek, és a kihűlés veszélye is magasabb. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakemberei szerint biztonságot az jelentene, ha legalább ezekben a napokban sikerülne mindenkit fűtött helyre juttatni.

Az extrém hideg utáni átmeneti enyhülés is nagy veszélyt jelent a szabadban éjszakázó hajléktalan emberek számára, mert az átázott, vizes ruházatban akár rövid idő alatt maradandó egészségkárosodást szenvedhetnek, és a kihűlés kockázata is magasabb. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerint ebben az időben csak a fűtött helyszínek jelentenek biztonságot, a karitatív szervezet ezért minden segítő szándékú embert arra kér, hogy segítsenek rábeszélni a még mindig utcán éjszakázó hajléktalan embereket: fogadják el az intézményi elhelyezést.

A máltai szervezet utcai gondozó szolgálata meleg ruhát, takarót és fóliát visz a szabadban éjszakázó embereknek, hogy vízhatlanná tegyék fekhelyüket, az átázott ruhát pedig szárazra cseréljék. A szervezet arra hívja fel a hajléktalan embereket közvetlenül segítő adományozók figyelmét, hogy ebben az időben kiemelten fontos a réteges öltözködés, így a felső ruházat, kabát mellett, pulóverre és száraz alsóneműre, vastag zoknira is szükség lehet.

A Szeretetszolgálat továbbra is számít a lakosság segítségére, és mindenkitől azt kéri, hogy ha mozdulatlanul fekvő hajléktalan emberrel találkozunk, ne menjünk el mellette, szólítsuk meg, ajánljuk fel segítségünket, szükség esetén pedig értesítsük a diszpécserszolgálatot, vagy hívjuk a 112-es segélyhívót.  A hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot Budapesten a 061 338 4186 számon lehet elérni.