MOZDULJ NYÍREGYHÁZA! - mától ismét ingyenes sportprogramok

A „Mozdulj Nyíregyháza!” rajongók és a sportolni szeretők nagy örömére Nyíregyháza MJV Önkormányzata 2017-ben is biztosítja az ingyenes sportolási lehetőséget. Január 16-tól húsz héten át 17 féle mozgásprogram közül választhatnak a nyíregyháziak, fiatalok és idősebbek.

  MOZDULJ NYÍREGYHÁZA! PROGRAMJAI 

  2017. január 16. – 2017. június 4. 

 
 

  Délelőtti programok: 

 
  Hétfő 8.00–9.00: Esésmegelőzés mozgásprogram a Continental Arénában 
  Az esések gyakorisága és súlyossága a korral nő. Az esések legsúlyosabb következményei a  csípő-, kar- és gerinctörések. A mindenfajta károsodással együtt járó mozgáshiány további  izomvesztést, gyengeséget és instabilitást okoz, ami fokozza az ismételt elesés veszélyét. Az egyensúly-, izomerő-, reakcióidő-javító gyakorlatok jótékony hatását kihasználva mozgásgyakorlatok tanításával fokozzuk az egyensúlyozási képességet, a gerinc tartási képességeit. Így csökkenthető az elesések gyakorisága és veszélyei. A foglalkozásokat a Human-Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász. 
 
  Szerda 8.00–9.00: Csontritkulás mozgásprogram a Continental Arénában 
  A mozgás fokozza a csonttermelést, erősíti az izomzatot, ezáltal javítja a testtartást. Megfelelő gyakorlatok végzésével megelőzhető a csontritkulás kialakulása, a gyakorlatok célja a lehető legnagyobb csonttömeg elérése. Mozogjon csontjai egészségéért!  A foglalkozásokat a Human-Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász. 
 

  Délutáni és hétvégi programok gyerekeknek, családoknak és felnőtteknek: 

 
  Hétfő 17.00–18.00: Gerinctorna a Zrínyi gimnáziumban 
  A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human-Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász. 
 
 
 
  Hétfő 16.30–17.30: Kölyökkarate a Ring Body Fight Club termében (Zrínyi Ilona u. 4–6.) 
  (Mozduljka program) 
  Az 5–10 éves korú gyerekek számára szervezett foglalkozás utazás a harcművészetek világába.
A foglalkozásokat tartja: Németh Szabolcs (2. dan fokozat) magyar válogatott, többszörös magyar bajnok EB bronzérmes shotokan karatés. 
 
  Hétfő 18.00–19.00: Zenés gyermektorna a Kodályban (Mozduljka program) 
  A 6–12 éves korú gyermekeknek szervezett foglalkozás keretében a zenére végzett mozgásformákkal játékosan fejlesztik a koordinációs és ritmusérzéket.
A foglalkozásokat tartja: Magyar D. Judit (Flexi Team Aerobik Klub). 
 
  Hétfő 18.00–19.00: Funkcionális edzés a Zrínyi gimnáziumban  
  Saját testtel végzett mozgásforma, mely a mozgásminőség fejlesztésén alapulva a test természetes mozgásait és a test saját súlyát használja eszközként. Az ízületek és a törzs megerősítése által fejlődik a koordinációs képesség és a funkcionális erő, nő a terhelhetőség. Komoly anyagcsere-fokozó és zsírégető hatása által kitűnő az alakformáló hatása. Anaerob edzések azoknak, akik szeretnek „mindent beleadni”.
Oktató: Tarnóczy Zalán, Tímár Zoltán, Vas Dávid (Underground Funkcionális Edzésközpont). 
 
  Hétfő 19.00–20.00: Piloxing a Kodályban  
Robbanékony BOKSZ, kecses PILATES és dinamikus TÁNC elemek ötvözete, melynek eredménye egy kőkemény, mezítlábas PILOXING® tréning. Hatékony zsírégetés, állóképesség- és hajlékonyságfejlesztés sok zenével és vidámsággal.
A foglalkozásokat tartja: Lesch Zsófia. 
 
  Kedd 17.30–18.30: Alakformáló aerobic a Zrínyi gimnáziumban  
  Minden izomcsoportot megmozgató, helyes testtartást előtérbe helyező alakformáló torna. Kevésbé ugrálós, de mégis dinamikus izomfejlesztés. Jó hangulatú torna minden korosztálynak.
A foglalkozásokat tartja: Takácsné Gál Krisztina (Flexi-Team Aerobik Klub). 
 
  Kedd 17.30–18.30: Gerinctorna Sóstóhegyen, az általános iskola tornatermében 
  A program leírása a hétfő délutáni Gerinctorna foglalkozásnál olvasható. 
 
  Kedd 18.30–19.30: MediBall minden korosztálynak a Zrínyi gimnáziumban 
  A MediBall sokoldalúságának köszönhetően egyensúlyt teremt a fizikai, érzelmi és mentális testben. Az egész testet rugalmasan megmozgató sport, mely lazítja az izmokat, jótékonyan hat az érrendszerre, az anyagcserét felgyorsítja, az immunrendszert erősíti. A légzést a lassú és lágy mozdulatok kivitelezésekor egyensúlyba hozza.
Labdajáték az egészségért a Spirit SE oktatóival. 
 
  Szerda 17.00–18.00: Gerinctorna a Zrínyi gimnáziumban 
  A program leírása a hétfő délutáni Gerinctorna foglalkozásnál olvasható. 
 
  Szerda 18.00–19.00: Zumba a Zrínyi gimnáziumban 
  A 2013. május óta tartó, nagy sikerrel zajló zumbaórák folytatódnak.
Zene, tánc, mozgás és sok-sok vidám perc a T-Dance oktatóival (Kalaposné Jucus, Kalapos Tibor és Kalapos Tamás). 
 
  Csütörtök 17.00–18.00: Gerincjóga a Zrínyi gimnáziumban 
  Minden korosztály számára javasolt mozgásforma. A 14–18 éves korosztály szinte egész napját ülve tölti: iskolapadban, tévé előtt, számítógép fölé görnyedve. Amennyire lehet, minimalizálja mozgását, kevesen sportolnak rendszeresen. Sok felnőtt végez hosszú időn át tartó ülő- vagy állómunkát, mely tevékenység miatt a megrövidült izmok nyújtása és erősítése kiemelten fontos. Az idősebb korosztály számára pedig a test rugalmasságának a megőrzésében nyújt segítséget a mozgás. A stressz maga a mindennapi iskolai felkészülés és a munkában való helytállás miatt mindannyiunk életében jelen van. A jóga segítségével a foglalkozásra kilátogatók megtanulhatják a helyes testtartást, a helyes légzést és a stresszoldás néhány formáját.
A foglalkozásokat tartja: Varga Kata jógaoktató. 
 
 
  Csütörtök 18.00–19.00: Pilates torna a Zrínyi gimnáziumban  
  Egy igazán kellemes és hatékony mozgásforma a jobb közérzethez, a koncentráció, a rugalmasság, az állóképesség és az egyensúly fejlesztéséhez. Stresszoldó és energetizáló hatású torna.
Oktató: Ajler Emese (Emi Pilates). 
 
  Csütörtök 18.00–19.00: Gerinctorna Nyírszőlősön, az általános iskola tornatermében 
  A program leírása a hétfő délutáni Gerinctorna foglalkozásnál olvasható. 
 
  Péntek 17.00–18.00: Gyerekzumba a Kodályban (Mozduljka program) 
  Zene, tánc és sok-sok nevetés a T-Dance oktatóival 6 éves kortól fiúknak és lányoknak egyaránt! 
 
  Péntek 18.00–19.00: Gyerekbirkózás a Kodályban (Mozduljka program) 
  Tekintettel arra, hogy idén diákolimpiai sportág lett a grundbirkózás, ennek szabályaival, illetve az alkalmazott fogásokkal ismerkedhetnek meg a 6–14 év közötti gyerekek. A gyakorlatok elsősorban mozgáskoordinációs, koncentrációfejlesztő, illetve sportágspecifikus rávezető gyakorlatok. Hogy miért jó? A birkózás minden önvédelmi sport alapja, valamint a saját súllyal végzett gyakorlataink a lábujjtól a fejbúbig minden izmot megmozgatnak.
A foglalkozásokat tartja: Pocsai István, a Nyírsport SE elnöke. 
 
 
  Péntek 18.00–19.00: Funkcionális edzés a Zrínyi gimnáziumban 
  A program leírása a hétfő esti Funkcionális edzésnél olvasható. 
 
  Szombat 9.00–10.30: FITT-JÓGA a Zrínyi gimnáziumban 
  A jógához sosem lehetsz túl öreg vagy túl fiatal. Túl beteg vagy túl fáradt. A jógát bármikor elkezdheted, akkor is, ha most úgy érzed, hogy nem vagy rá képes. Lehetsz vékony vagy picit ducibb, örökmozgó, esetleg könyvmoly. A jógával növelhető az állóképesség, kitűnően alkalmas alakformálásra, az izmok egyszerre hajlékonyak és erősek lesznek, valamint jótékonyan hat a belső szervekre, hormonrendszerre és a testi funkciókra. Számos jógatípussal, irányzattal ismertetünk meg, a nagyon erőteljes, kifejezetten sportos edzéstől a belső harmóniát előnyben részesítő, ellazító gyakorlatsorokig.
Oktató: Papp Edit (Fitt-Jóga Stúdió). 
 
  Vasárnap 8.00–9.00: Nordic-walking az Erdei Tornapályánál 
  Húzd fel a legkényelmesebb tornacipődet és „botolj” egy órát velünk a Sóstói-erdőben. Szakoktató irányításával ez nemcsak egy séta, hanem egy minden testrészt megmozgató aktív testmozgás, mely segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat.
Oktató: Haraszti Béláné (Pedagógus Természetbarát SE). 
 
  Vasárnap 9.00–12.00: Családi lövészet a Városi Lőtéren (Mozduljka program) 
  Lövészet és íjászat a család minden tagjának. Vajon ki lövi a legtöbb pontot? Kik lesznek Nyíregyháza Családi Lövészeti Bajnokai? Gyertek és méressétek meg magatokat a lőtéren. 
  Biztonságotokért felel: a Polgári Lövész Egyesület
Foglalkozások időpontja: február 5., március 5., április 2., május 7., június 4.
Előzetes bejelentkezés: 06-30/606-2467-es telefonszámon (Veres Andrea ügyvezető elnök). 
 
  Vasárnap 9.00–12.00: Családi teke a Városi Stadionban (Mozduljka program) 
  Teke = sport és szórakozás a család minden tagjának. A foglalkozások időpontja: február 12., március 12., április 9., május 14., június 11.
Előzetes bejelentkezés: 06-30/378-2894-es telefonszámon.
A foglalkozásokat tartja: Cseszlai Sándor, a Nyíregyházi Teke Klub elnöke.