Az újraértelmezett ünnepek fontossága

Az újraértelmezett ünnepek fontossága Nyírbátor a napokban adott otthont a „Gyermek az ünnepben” című óvodapedagógusoknak szóló workshopnak. A Városi Könyvtár- Nyírbátor Város Önkormányzatának és a Nyírbátori Óvodaszövetségnek a támogatásával - egész napos eseményére a megyéből és számos környező településről érkeztek a szakma képviselői. Az egynapos konferencián arra kerestek és kaptak választ a nevelők, hogy a mai gyors és interaktív világban hogyan szerettethetjük meg az óvodáskorúakkal az ünnepeket és hogyan emlékezzünk meg ezekről.

„Komoly felelősség gyermekeink személyiségfejlődése, ezért polgármesterként is fontos feladatunknak tartom azt, hogy már időben elkezdjük a következő generáció nevelését” - hangsúlyozta Máté Antal polgármester. A nyírbátori Meseház óvoda, illetve az Óvodaszövetség vezetője, Veres Jánosné örömmel fogadta a kezdeményezést és azt, hogy ennyi szakmabeli közösen gondolkodik erről a fontos kérdésről. „Itt és most lehetőségünk van a vélemények ütköztetésére és tapasztalataink cseréjére” - emelte ki az intézményvezető.  

„Mi az ünnep az óvodának, mi az ünnep a gyermekeknek” – tette fel a kérdést dr. Pálfi Sándor dékán-helyettes, a Debreceni Egyetem gyermeknevelési tanszékének vezetője, aki „a legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy a gyermekekben kialakítsuk az ünneptudatot és a felnőttekkel közösen, játékosan éljék meg mindezt. Felnőttek nélkül ugyanis nem létezik az ünnep. Együtt kell ezeket az élményeket átélni, mert a gyermekeinknek modellekre van szükségük. Legyünk cselekvő, aktív résztvevői ezeknek az eseményeknek, mert ezt viszik tovább” - fejezte be gondolatait az előadó.

 

Az újraértelmezett ünnepek fontossága

 

Mit meséljünk az óvodásoknak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából? Kosztyu Brigitta tartalomfejlesztő, a Kabátomon kokárda című könyv szerkesztője ismertette a résztvevőkkel a témakörben készített felmérésit, de számos más érdekességet is hallhattak a jelenlévők a Vad Marci c. mese felhasználásával Fülepné Oláh Máriától, a Kerekerdő Óvoda óvodapedagógusától, vagy Szláma Gabriella gyermekkönyvtárostól, aki azt szemléltette, hogyan ünnepelhetünk a gyermekkönyvtárban. Majd befejezésként Magyar Andrea grafikus, vizuális kultúratanár zárta a rendezvényt, aki Ünnepi szín-játék címmel vizuális ötleteket adott a március 15-ei óvodai ünnepségekhez.

 

 

Reméljük, hogy lesz további folytatása is ennek a workshopnak, mert megannyi érdekes, hasznos és ugyanakkor lényeges kérdéssel kell még foglalkozni, hogy a fiatal nemzedék is minél hamarabb megismerje azokat az értékeket, amelyeket tovább örökíthet majd.
A program ideje alatt a Pedellus Tankönyvkiadó remek kiadványaiból kedvezményesen vásárolhattak a résztvevők.                    

Pótor Melinda