Örökre elaludt a Nyíregyházi Állatparkban élő 54 éves főemlős

Elpusztult Európa legidősebb sziamangja Nyíregyházán Az idős hölgy 2010-ben érkezett Hollandiából Nyíregyházára, egy borneói orangután ( Pongo pygmaeus) családdal együtt, az akkor újonnan átadott  Zöld piramisba. Mivel egy jól összeszokott csapatról volt szó, ez idáig közös kifutókban éltek az Ázsiában őshonos állatok.

Az éves rutinvizsgálatok mindig azt mutatták, hogy az állat a korához képest nagyon jó egészségi állapotban van, ráadásául a vele együtt élő orangután csapatban született kölyök óta, teljesen megfiatalodott.  Fini, akit csak dadusként emlegettünk, mindig játékkal kezdte a napot a 3 éves orangután kislánnyal, ám az elmúlt napokban gondozói észrevették, hogy egyre lassabban mozog, s az étvágya is csökken…ma délután pedig a belső kifutó egy csendes sarkában örökre megpihent az extrém idős kort megélt állat.

 

Elpusztult Európa legidősebb sziamangja Nyíregyházán

 

A sziamangok  ( Hylobates syndactylus) átlag életkora 25-30 év a szabad  természetben, így Finita az 54 évével  rekord kort ért meg.  Ő volt  az eddigi legidősebb sziamang Európában.