Szabó Magda felolvasómaraton

A Móricz Zsigmond Könyvtár is csatlakozik a IX. Szabó Magda Felolvasómaraton nemzetközi programjához. Az intézmény dolgozói február 21-én 10 órától olvasnak fel kedvenc Szabó Magda műveikből. A rendezvény nyilvános, várnak minden érdeklődőt.
 

Idén kilencedik éve indult útjára az a maratoni felolvasás, amely azóta minden év februárjában kerül megszrevezésre. A nemzetközi méretűvé nőtt esemény fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.
A felolvasás célja, hogy a magyar irodalom egy-egy kiemelkedő alkotójának életművére irányítsa a figyelmet országhatárainkon innen és túl. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron művei után 2017-ben a száz éve született Szabó Magda írásait szólaltatjuk meg.
    Szabó Magda (1917-2007)  irodalmunk huszadik századi klasszikusa,  számtalan irodalmi díj kitüntetettje, Kossuth- és Femina-díjas szerző. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek. Életművében bármely korosztály találhat magának kedvére valót, témái egyetemesek, a világ bármely pontján élő olvasó személyhez szólnak. "Karcos" stílusát csak (meg)szeretni lehet. (Művei a Magyar Digitális Irodalmi Akadémia honlapján: https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/szabo-magda)

  A felolvasómaraton időpontja: 2017. február 21., kedd.  A világ bármely pontjáról lehet ismét csatlakozni a felolvasáshoz, bármikor a nap folyamán,  akár otthon egyedül, vagy családi programként, de felolvashatunk baráti társasággal kávézóban, teázóban, könyvtárban, intézményekben, bárhol ahol olvasni lehet és bármely nyelven, amelyre lefordították Szabó Magda írásait.
    Célunk minél több belföldön és  külföldön élő olvasni szerető személyt elérni, ezért kérjük népszerűsíteni ezt a megmozdulást belföldön, külföldön élő ismerősök, rokonok, barátok körében. További célunk, hogy a kulturális intézményeken kívül is olvassunk fel (kávézók, cukrázdák, könyvesboltok, szaküzletek, cégek, üzemek, kórházak, közterek, közlekedési járművek  stb. – amennyire  lehetőségeik engedik), hisz az olvasás mindnyájunk lehetősége, kiváltsága.
            A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében reggel 10 órától 18 óráig tart a felolvasás. A nagyobb intézmények, szervezetek csoportok, iskolai osztályok csatlakozását előzetes telefonos bejelentkezés alapján várjuk a felolvasás központi helyszínére (0753-073489, hétköznap 8,00-15,00 óra között). De a felolvasás történhet bármely intézményben, iskolában,  osztályban, a könyvtárban, magyar vagy más óra keretében is.

    A közös felolvasásnak össszekapcsoló ereje van és örülünk, hogy idén is lehetőségünk van együtt olvasni!
A részvétel egyetlen feltétele (egyének, csoportok esetében egyaránt) a bejelentkezés 2017. február 17-ig a felolvasók létszámának minél pontosabb összesítése végett és  a könyvjelzők időben való eljuttatása miatt a bejelentett helyszínre. A jelentkezés online módon történik. A jelentkezési űrlap a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján (http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu) jobboldalt, a Szabó Magda  felolvasómaraton – 2017  ablakra  kattintva tölthető ki.
Az intézmények, iskolák  esetében a kapcsolattartó személyeket, pedagógusokat arra kérjük, hogy pontosan töltsék ki az online űrlapon  kért adatokat (főleg a postacímet). Az adatok  kitöltése  után a Küldés gombra kattintva történik a regisztráció.
Az esemény Facebook oldala: Szabó Magda felolvasómaraton – 2017 https://www.facebook.com/events/247538005671461/
Fontos: a Facebook-oldalon is elérhető a jelentkezési űrlap. A „tetszik” (like) vagy „ott leszek”  nem számít hivatalos jelentkezésnek.

A korábbi évekhez hasonlóan várjuk a rendezvény Facebook oldalán való részvételt: Szabó Magdáról szóló ritkábban hozzáférhető szövegeket, fotókat, a készülődéssel kapcsolatos pillanatképeket, vagy az erre az eseményre készített saját plakátok, rajzok posztolását, majd a visszajelzéseket,  rövid beszámolókat, a felolvasás éléményéről, érdekességeiről pár fotó kíséretében. Ezáltal képet kapunk ennek az országhatárokat átlépő rendezvénynek a hangulatáról, méreteiről, lényegéről, melynek mi is részesei lehetünk
A felolvasók idén is névre szóló könyvjelzőt kapnak ajándékba. A felolvasás külföldi helyszíneire  elektronikus formában juttatjuk el a könyvjelzőket. A Hargita megyei felolvasások szervezői a nyomtatott könyvjelzőket a Kájoni János Megyei Könyvtárban vehetik  át.   
Minden felolvasónak,  helyi szervezőknek köszönjük az együttműködést és a közös olvasás örömét!