A Főfőnököt mutatják be a „bolondozás napján” – A próbák már zajlanak a Móricz Zsigmond Színházban

A Főfőnököt mutatják be a „bolondozás napján” – A próbák már zajlanak a Móricz Zsigmond Színházban Az olvasópróbán Kirják Róbert ügyvezető igazgató emlékeztette a stábot, hogy a darab a VIDOR Fesztiválon már bizonyított, hiszen 2011-ben a „két legjobb főfőnök”, Csányi Sándor és Schneider Zoltán megkapták a verseny Pulcinella-díját. Hasonló közönségsikerre számíthatunk a nyíregyházi társulattól, amelynek két főszerepét Gulácsi Tamás és Horváth László Attila fogják játszani.

A Főfőnök egy rendkívül okos és csodálatosan gonosz író-rendező, Lars von Trier forgatókönyve, amiből Trier 2006-ban el is készítette a maga filmjét. Mivel hálás és színpadszerű anyagról van szó, fölfedezték maguknak a színházak is. Amerikában, Dániában és Londonban is színre került, Magyarországon a Radnóti Színház készített belőle adaptációt. Mi alapvetően ezt a szövegváltozatot használtuk, hozzá olvasva az eredeti filmforgatókönyvet, annak magyar feliratát, az egyik angol nyelvű adaptációt, és persze hozzátettük a magunk gondolatait, ötleteit is” – mondta el a Móricz Zsigmond Színházban otthonosan mozgó rendező, Koltai M. Gábor. 

A Főfőnököt mutatják be a „bolondozás napján” – A próbák már zajlanak a Móricz Zsigmond SzínházbanA Főfőnök két, látszólag össze nem illő közeget rak közös térbe, a színház és a nagyvállalatok világát. Adott egy gőgös, munkanélküli színész, akinek egy IT-cég igazgatóját kell eljátszania, természetesen úgy, hogy se a munkatársak, se az üzleti tárgyalópartnerek ne vegyék észre a csalást. Trier, miközben hiúságról, gyávaságról, gátlástalan önzésről és elvtelenségről mond sommás ítéletet, mindvégig a bohózat dramaturgiáját használja: elegánsan és szellemesen játszik el a komédia ismerős elemeivel. Nekünk, amikor színpadra állítjuk, egyszerre kell figyelnünk arra, hogy a filmre alkalmazott színházi eszközök hogyan működnek visszafordítva a színpadra, és arra, hogy ugyanolyan frivol, gonosz és csúfondáros, de közben mindvégig szórakoztató előadást hozzunk létre, mint amilyen Trier saját gondolkodásmódja” – tette hozzá.

Rendező: KOLTAI M. GÁBOR

Bemutató: 2017. április 1. Krúdy Kamaraszínpad

SZEREPOSZTÁS

 

Kristoffer: HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA

Ravn: GULÁCSI TAMÁS

Finnur: NAGYIDAI GERGŐ

Tolmács: VARGA BALÁZS

Lise: ÉRY-KOVÁCS ZSANNA 

Heidi: SIRKÓ ESZTER 

Mette: HORVÁTH RÉKA 

Gorm: FELLINGER DOMONKOS

Nalle: MARTINKOVICS MÁTÉ

Spencer: GYURIS TIBOR

Kisser: SZABÓ MÁRTA