Gálvölgyi János a Móricz Zsigmond Színház színpadán

Gálvölgyi János a Móricz Zsigmond Színház színpadán Gálvölgyi János negyven éve dédelgetett álma vált valóra az idén, amikor a győri Vaskakas Bábszínházzal és az Orlai Produkciós Irodával közösen jegyzett új darabban eljátszhatta A hullaégető c. színdarab főszerepét. A Jászai Mari, -és Kossuth-díjas színművész, aki a nagyközönség számára az ország egyik legnagyobb nevettetőjeként vált ismertté, ezúttal egy „pszichohorror” negatív hősét alakítja.

A hullaégető története – Ladislav Fuks azonos c. regénye alapján – egy krematóriumi dolgozó és közvetlen környezetének tragédiája, amelyben úgy vegyülnek egymással a groteszk és komikus elemek, hogy annak eredményeképp egy megrázó erejű társadalmi szatíra jön létre. 

A kritikák egybehangzó véleménye szerint Pelsőczy Réka, idén Jászai Mari-díjjal kitüntetett rendező kétségkívül az év egyik legbátrabb előadását rendezte meg, amely nem csak a múlt századi ideológiák embertelenségéről szól, de mint minden remekmű, a jelenkor emberének is aktuális üzeneteket tartogat.

 

Gálvölgyi János a Móricz Zsigmond Színház színpadán

 

A győri Vaskakas Bábszínház színészei – Szúkenyik Tamás, Ujvári Janka, Ragán Edit, Gergely Rozália, Bora Levente – az egész előadás alatt fekete-fehér papírmasékban játszanak, csak Schruff Milán és Gálvölgyi arca lesz látható. A darab különlegességéhez tartozik, hogy Gálvölgyi János szinkronizálta a regény Juraj Herz rendezte 1968-as csehszlovák filmadaptációjának főszereplőjét, Rudolf Hrusínskýt.

 

Gálvölgyi János a Móricz Zsigmond Színház színpadán

 

Az eredeti szöveget Gálvölgyi János felesége, Gálvölgyi Judit alkalmazta színpadra. Várhatóan az előző évad nagysikerű Hrabal-darabjának, a Túl zajos magánynak méltó kiegészítése lesz a nyíregyházi előadás, amelyet az elsők között mutat be a Móricz Zsigmond Színház.

Az előadás időpontja: 2017. április 7.