Szűrések és egészségügyi előadások a Korzóban

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította.

- A vesék igen összetett és csodálatos szervek, számos biológiai funkciójuk van. Elsődleges feladatuk a testfolyadékok egyensúlyban tartása, anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat szűrnek ki a vérből, melyeket a vizelettel ürítenek. Emellett a vérnyomás szabályozásában, vörösvérsejtek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is részt vesznek.

„A csendes gyilkos.”

- A vesét érintő betegségek szinte észrevétlenül fejlődnek ki, hisz a vesék nagyon sokáig képesek elvégezni a feladatukat akkor is, ha már drasztikusan, visszafordíthatatlanul károsodtak. Hazánkban a lakosság 10 %-ánál lehet igazolni a veseműködés zavarát.

Bárki lehet érintett.

- A rizikócsoportba főként a túlsúlyosak, hypertoniában szenvedők, valamint a diabéteszesek tartoznak.
- Súlyos a dohányzás okozta károsodás is, ami köztudottan lassítja a vesében a véráramlást és szintén rontja a vesefunkciókat. Csakúgy, mint a mértéktelen, sokszor indokolatlan gyógyszerszedés.

Fontos a prevenció – a világnapok is erről szólnak.

Az immáron 12. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény központi üzenete:
„Vesebetegség és az elhízás”, valamint „Egészséges életmóddal az egészséges veséért.”
-Az elhízás világprobléma, amely nem más, mint szervezetünk válasza „civilizált életünkre”. Az ülő életmód, a cukrozott üdítők, a finoman feldolgozott, gyorsan emésztődő szénhidrátokat tartalmazó ételek terjedésének, a zöldség, gyümölcs, élelmi rost fogyasztás visszaszorulásának szerepe vitathatatlan.
-Ha tudatosabban éljük hétköznapjainkat, odafigyelünk étkezésünkre pl.: kevesebb sót fogyasztunk, törekszünk az optimális és minőségi folyadékbevitelre és többet mozgunk, máris sokat tettünk egészségünk, így vesénk védelmében is.
-Ne hanyagoljuk el a szűrővizsgálatokat, éljünk a preventív lehetőségekkel! A rutin vizelet-, és vérnyomás-vizsgálat már korán jelzi a vesebetegség lehetőségét. A korai felismerés jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri szövődmények előfordulását is.

 

 

Az időben felismert betegség gyógyulási, kezelési lehetőségei nagyon jók.

-Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében 3 dialízis központ működik (Nyíregyháza, Kisvárda, Mátészalka). A hét minden napján lehetőség van a járóbeteg-ellátásban a vesebetegek kivizsgálására, kezelésére. Jelenleg a megyében 384 beteg részesül vesepótló kezelésben. A betegek jelentős részének kezelését a dialízis központokban végzik, de vannak olyanok is, akik otthon végzik a hasűri kezelést.
-Nő a transzplantáltak száma is. Megyénkből a tavalyi év folyamán 23 beteg kapott új vesét. A mutatók országos viszonylatban is kiemelkedőek, ezért is tartják minden évben Nyíregyházán a Regionális Transzplantációs Fórumot a szakemberek.

2017-ben a Vese Világnapja kiemelten fontos számunkra, hisz az országos rendezvénynek idén Nyíregyháza ad otthont, elismerve a megye eddigi aktivitását a prevenció és az ismeretterjesztés terén. Orvosi előadások, ingyenes vérnyomás-, és vércukorszint-mérés, valamint diétás ételek kóstolója is várja az érdeklődőket. A belépés díjtalan, mindenkit szertettel várunk!
 

Dr. Szegedi János
igazgató – főorvos
B. Braun Avitum Hungary Zrt. 2. sz. Dialízis Központ.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház – Jósa András Oktatókórház