Hangulatos irodalmi délután Sóstón, a Szivárvány Idősek Otthonában

Hangulatos irodalmi délután Sóstón, a Szivárvány Idősek Otthonában 2017. április 24-én egy hangulatos és érdekes irodalmi délutánon vettek részt a Nyíregyháza Városi Református Egyházközség által fenntartott Sóstói Szivárvány Idősek Otthonának lakói és munkatársai.

A kötetlen beszélgetés díszvendége NEMERE ISTVÁN író volt, akit Petrusák János író, újságíró mutatott be a közönségnek, Illyés Péter előadóművész pedig két Nemere-novella felolvasásával hozta közelebb az írót munkássága révén az olvasókhoz. Hiszen, ahogyan a nagyteremben összegyűlt szép számú közönséget köszöntő beszédében Vári Zoltán intézményvezető kifejtette, az intézmény életében nagyon fontos az ott lakók egészsége mellett a szellem táplálása is. Így a különféle kulturális rendezvények mindig nagy örömet okoznak az ott lakóknak, akik a híres magyar íróval való találkozást nagy izgalommal várták.

Petrusák János a közönség soraiból sokakat név szerint tudott köszönteni, mint a város, a közösség aktív és ismert művészeit, és szólt minden megjelenthez, legyen az bentlakó vagy munkatárs, kiemelve a művészet és a művészet adta öröm „célt meghatározó erejét”.

 

Hangulatos irodalmi délután Sóstón, a Szivárvány Idősek Otthonában

 

Ezek után Illyés Péter előadóművész felolvasása adta meg azt a hangulatot, amely minden beszélgetés alapja.

Az otthon lakói közül többen nagy szeretettel köszöntötték Nemere István írót s vele megjelent kedves feleségét, hogy feltegyék az írónak kérdéseik, úgy életéről, művészi hitvallásáról, mint legújabb munkáival kapcsolatban. Kérdés hangzott el Nemere István írószövetségi tagságának hiányáról, és annak okairól, továbbá az eszperantó nyelven írt és kiadott műveiről, vagy a világegyetem és a föld rejtélyeiről. Nemere István a kérdésekre őszintén válaszolt, különös hangsúlyt fektetve céljai, s ezek eléréséhez egy munkanapja felvázolásával.

A másfél órás beszélgetés végén sok mindent megtudhattak a jelenlevők a mai magyar irodalomról és magáról Nemere Istvánról a meghívott Nemere Istvántól.