Évadzáró a Móricz Zsigmond Színházban - Irány a Szabadtéri Színpad!

A társulat tagjai és új vendégművészei, Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere, a színház kiemelt támogatói és a sajtó jelenlétében zajlott az idén önálló társulatának 35 éves jubileumát ünneplő Móricz Zsigmond Színház 2016/17-es évadzáró rendezvénye. Az ünnepségen Kirják Róbert ügyvezető igazgató évadértékelő beszéde után ismertette a Szabadtéri Színpad és a következő évad műsorát, majd a szokásokhoz híven idén is kiosztásra kerültek a legfontosabb elismeréseket jelentő díjak, köztük a városi Nívó-díj, a Kelet színésze-díj, valamint a Móricz-díj.

Még többen járnak színházba, rekord bevétel!

Kirják Róbert ügyvezető igazgató köszönetet mondott a társulatnak, amely az elmúlt évadban mintegy 93500 nézőt csalogatott a teátrumba, ami körülbelül 3500 fővel több látogatót jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest. A direktor fontosnak tartotta megköszönni a 19429 bérletes bizalmát, hiszen 1181-el több eladott bérlet került eladásra a tavalyihoz képest, amely arra enged következtetni, hogy a társulat sikeresen tett eleget népszínházi küldetésének. Kiemelte még: a bérletszünetes nagyszínpadi előadások száma 20-ról 32-re emelkedett, ami 97%-os bevételemelkedést jelentett.

Az évad végéig mintegy 446 bemutatott előadás a 12 %-os bevétel-növekedésen túl országos elismeréseket is hozott a társulatnak. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical bekerült a legjobb nem fővárosi szórakoztató előadások közé a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpad versenyprogramjában; az Emilia Galotti című polgári tragédiát az év 40 legfontosabb előadás közé sorolta a szakma; a Castel Felice című történelmi színdarabot az alkotók legnagyobb megtiszteltetésére az MTVA M5-ös csatornája rögzítette és tűzte műsorára.  A Hello, Dolly! című musical meghívást kapott a RAM Colosseum jövő évadába; a Sárkányölő Krisztián című mesés lovagi torna pedig nem csak a VIDOR, de az Ördögkatlan Fesztiválon is várja majd a gyerekeket.

Marad az igényes szórakoztatás – elsővonalbeli rendezőkkel

Az új évadterv népszerű címei mögött elsővonalbeli rendezők állnak. A könnyedebb műfajok kedvelőinek kedvez a színház a nagyszínpadon Szente Vajk keze alatt már próbáló Sherlock Holmes – A sátán kutyája című előadással; a világhírű Chicago musicallel Szőcs Artur rendezésében, a Jászai Mari-díjas Pelsőczy Réka rendezésében ugyancsak nagyszínpadra szánt Illatszertár szerelmes meséjével , és Georges Feydeaunak A hülyéje című bohózatával, amit Fehér Balázs Benő fog rendezni. Friedrich Schiller Don Carlosa Szabó Máté, a Miskolci Nemzeti Színház korábbi igazgatója és művészeti vezetője rendezésében kerül majd bemutatásra.

 

 

A humor sötétebb árnyalataira is nyitott nézők a kamaraszínpadon A rózsák háborúja, valamint a Leenane szépe című előadások történeteire is készíthetik a rekeszizmaikat – az előbbit Végh Zsolt, utóbbit Göttinger Pál rendezi. Ugyancsak a kamarában várja a közönséget Sediánszky Nóra A név: Carmen című átirata, valamint Koltai M. Gábor rendezésében Thomas Middleton Asszony asszonynak farkasa című angol, reneszánsz rémdrámája.

A gyerekeket a nagyszínpadon két közismert musical, A diótörő és A dzsungel könyve fogadja majd, de A kék péknek köszönhetően ismét lesz interaktív gyermekdarab is. További különlegesség, hogy a társulat két tagja, Puskás Tivadar és Urmai Gábor, és egy volt tag, Tucker András is rendez a legfiatalabb korosztály számára.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a szórakoztató darabok továbbra is repertoáron maradnak, így azok, akik lemaradtak a Szibériai csárdás, a Függöny fel!; a Hello, Dolly!, A főfőnök, vagy a SingSingSing Mázs-képp című produkciókról, jövőre még pótolhatják.

Akadálymentesített, korszerű színház az esélyegyenlőség jegyében

A több mint 400 előadás mellett a színészek a színházi nevelés programjának keretében 24 középiskolában és óvodában 103 foglalkozást tartottak 1558 diáknak, továbbá karitatív tevékenységet folytattak több kulturális és civil szervezettel. A társulat nyitottságát nem csak a befogadott vendégprodukciók, de az akadálymentesítésre tett erőfeszítések is igazolják. A jeltolmácsolt előadások mellett a színházban audio-narrált előadások is szerepeltek a kínálatban, valamint a vezetés számos előadás esetében tette lehetővé a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára a színházlátogatást. A jövőben további fejlesztések kerülnek beütemezésre az épületen belül, ahol új ügyelőrendszer kiépítése és új függöny várható. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere szerint a 35 éves jubileumhoz méltó évadon van túl a színház, és megerősítette: a Szabadtéri Színpad felújítási munkálatai hamarosan megkezdődnek.

Kiosztották a legfontosabb díjakat

Nyíregyháza Város Nívó-díját Horváth Margit színművésznő vehette át Dr. Kovács Ferenc polgármestertől. A Kelet színésze az újság szerkesztősége és a közönség szavazatai alapján idén Varga Balázs lett, akinek Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője adta át az elismerést.  Arany Kalapács-díjat kapott Kaposvári Károly világosító, és Aranyceruza-díjat Darainé Peti Judit, a teátrum gazdasági igazgatója. A Móricz-díjat Nagyidai Gergő nyerte el; az évad nézője pedig Orosz József lett. A helyi vállalkozások idén is nagyon fontosnak tartották a színház támogatását: jelenleg négy arany, kettő ezüst, négy bronz és három pártoló taggal büszkélkedhet a társulat.