VIDOR 2017 - 1. napi programok

 2017. augusztus 25-én, pénteken 18:30-kor hivatalosan is megnyitják a VIDORT, azaz a VIdámság és a Derű ORszágos seregszemléjét a nyíregyházi Kossuth téren.

Utána közvetlenül a Nagyszínpadon kezdődik az ingyenes programok sora, ahol a MARGARET ISLAND ad koncertet. A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei palettán. Mindössze három éves fennállásukat követően születésnapjukat Budapest legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Budapest Parkban ünnepelték meg, több mint négyezer rajongóval együtt. A fiatal csapat népszerűsége töretlenül ível felfelé: „Eső” című daluk 2016-os berobbanását követően mára a legnagyobb hazai fesztiváloknak (VOLT, Sziget, Strand, SZIN, Művészetek Völgye, Campus stb.), vidéki kluboknak és rádiós toplistáknak is állandó színfoltjává váltak. Az elmúlt évek igen mozgalmasak voltak a zenekar életében: „Egyszer volt” című aranylemezüket követően kiadták második albumukat „Bakancslista” címmel, többször zenéltek külföldön (Párizs, Málta, Erdély stb.), JumoDaddy-vel és Felcser Mátéval közreműködésben ők írták az EFOTT-himnuszt, „Veled minden” című daluk heteken át vezette a Petőfi Rádió toplistáját. A számos díjjal kitüntetett csapat a siker ellenére máig az őszinte örömzenélésben hisz. 
 
 
 
20:30-tól a különlegesnek ígérkező RUMBANAMÁ lép színpadra. A zenekar sokszínű világa ünnepbe öltözteti a zenét, amely határokon és időintervallumokon átívelő. Ez a 19. században kialakult, afro-kubai alapokon nyugvó zene újjászületve hódítja meg a világot. Rátalálhatunk a két háború között Kongóban, ahol a függetlenség himnuszává válik, vagy Spanyolország és Franciaország határán, Perpignanban az ötvenes években, ahol hatására a helyi cigány zenészek megalkották a katalán rumbát. A rumba éjszakája végigvezet minket korokon és országokon, egy kis magyar kitérővel, hiszen ez a stílus az oláh cigány zenét játszó zenészeket is inspirálta.
 
 
Idén újdonság, hogy Kisszínpaddal is készültek a szervezők! Az első fellépője pedig a Half Note City lesz pénteken, 22 órától. A Half Note City alternatív-pop zenéjét a jazz-blues világából érkező, kisérletező kedvű Muzsnyai Márti énekesnő és a Mona Lisa Overdrive space-rock gitárhőse, Makkay Imre alkotta meg. A jellegzetes közép-tempós számok időnként elkalandoznak az acid jazz, a space rock, a trip hop vagy a drum and bass vizeire, szövegeivel elgondolkoztatva, de nem túlmagyarázva különféle hangulatokat. A 2014-ben a Half Note City elnyerte végleges felállását, melyet a colorStar előzenekar-turnéval ünnepelt meg. Az ArtIQ szerint detektív-popként jellemzett Cetropelli című dal a Recorderen tartotta klippremierjét,. A frissen megjelent POSZT című dal a T-COM által legjobb video és legjobb dal díját hozta el. 
 
 
Ezalatt a színház szerelmesei valószínűleg nem a Kossuth téren fogják ropni, hanem a Móricz zsigmond Színház lépcsőjén vonulnak fel. 19:00-kor a Nagyszínpadon kezdődik a RÁK JÓSKA, DÁN KIRÁLYFI című tragikomédia.  A Krúdy Kamarában pedig a szokásokhoz íven 2 alkalommal is megtekinthető lesz a Füge Produkció előadásában a SZÜLŐI ÉRTEKEZLET. 
 
 
Ma nyílik egy új, hiánypótló szórakozóhely a VIDOR helyszínek sorában! A belváros szívében, rálátással a Kossuth téri színpadokra, kiváló vendéglátással várjuk a fesztivállátogatókat a VIDOR Teraszon, ahol a napi koncertek fergeteges hangulata után még DJ Kisser chill-out zenei összeállítása is várja a vendégeket zárásig, hogy közösen lassabb tempóra váltva kapcsolódjunk ki a nap végén.
 
 
 
A Korzó Színpadnál 22h-kor lett volna a HETEDIK ALABÁRDOS című magyar film premier előtti vetítése, ám az sajnos technikai okokból elmarad!