VIDOR 2017 - 2. napi programok

 Vidor Fesztivál 2017Tökéletes nyári időben, és hatalmas tömegben indult útjára a 16. VIDOR Fesztivál Nyíregyházán. Az első napi izgalmak után ma is színes programok várják a vidorogni vágyókat.
 
 13 órakor szombaton is kinyit a Vidor terasz a belváros szívében, rálátással a Kossuth téri színpadokra, ahol kiváló vendéglátással várják a fesztivállátogatókat. A Kossuth téren a VIDOR Fesztivál minden napján 16:00 - 19:00 ismét VIDOR lesz az egész belváros, tele pantomimesekkel és utcai performansszal.
Ma rendezik meg az I. VIDOR VILLÁM-SAKK KUPÁT!  A Kossuth téri program a XXXVI. Nyírségi Torna kísérő versenye, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak! A várhatóan óriási érdeklődésre való tekintettel már most szánd el magad, hiszen csak az első 40 jelentkező nevezését tudjuk fogadni – korra és nemre való tekintet nélkül. A verseny 7 fordulós, egy játszmára minden játékosnak 3 perce van, lépésenként 2 másodperc bónuszidő hozzáadásával. A versennyel kapcsolatos nevezés a sakkszszbm@gmail.com e-mail címen, további információ a Nyírségi Torna Facebook oldalán.
 
 
 
A Nagyszínpadon 19:00 órakor a FOLKFUSION LIVE SZIMFONIK zenekar kezd. Európa egyetlen, legjobb és legsikeresebb rida-rock zenekara. Zenéjükben a hagyományos magyar nép- és cigányzene alkotnak izgalmas elegyet a rock, punk és latinos elemekkel. Magyaros rappel ízesített szövegeikkel engednek betekintést a sajátos lelkivilágukba.  2016-ban a 10 éves születésnapjukat egy nagyszabású szimfonikus koncerttel tették emlékezetessé. Az akkori őrületes hangulatot szeretnék felidézni a VIDORra is.Közreműködik a nyíregyházi „Színházbarátok” Szimfonikus Zenekar, vezényel Tamás Attila, vendég a Kelet Brass Band.
 
 
A mai külföldi zenekar az AMADOU & MARIAM lesz Maliról. Az elmúlt negyven-valahány évben, Amadou és Mariam örömmel ötvözték szerelmi történetüket a zenei pályafutással, miközben diszkréten, de biztosan az afrikai, és azon belül a Mali-i zene leghíresebb nagyköveteivé váltak. Felléptek a legnevesebb fesztiválokon, zenéjük sok más műfajban jeleskedő zenészt is megihletett, és közreműködtek olyan sztárokkal, mint Manu Chao, a Blur vagy a Coldplay. Az afro-pop finomságainak új ízekkel való gazdagítása a duó zenéjét a slágerlisták elejére és a táncparkett közepére emelte. Mindez azt mutatja, hogy akkor, amikor a nyolcvanas években egyesek a „világ hangjáról” ábrándoztak, voltak olyanok, akik ezt a hangot meg is szólaltatták!
 
 
De ezzel még nem ért véget a tánc, hiszen 22 órától a Kisszínpad elé vár mindenkit a SKAFUNDERZ! A debreceni zenekar immár 14 éve dübörögteti meg a színpadokat, a kis kluboktól a legnagyobb fesztiválokig. Alapvetően SKA zenét játszanak, amit punk és reggae elemekkel dúsítanak. A masszív dob-basszus ritmusszekciót két gitár kíséri, ezt az alapot teszik teljessé a rezesek, trombita- és harsonaszóval. Dalszövegeikkel vidám, vagy épp társadalomkritikus világba kalauzolják a hallgatóságot. 2003-óta olyan előadókkal játszottak együtt, mint a The Toasters, a NOFX, a Les Touffes Kretiennes, Sergent Garcia, a Skindred, vagy régi példaképük, a Mad Caddies. Koncertjeiken hatalmas energiát adnak át a közönségnek: ez a hamisíthatatlan Skafunderz buli-érzés! Járjon a láb!
 
 
A színház nagyszínpadán 19 órától Szergej Medvegyev FODRÁSZNŐ című darabját kekinthetjük meg a Nemzeti Színház adaptációjában. A boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit gogoli groteszkséggel ábrázolja Medvegyev drámai szövege - mondja Kozma András, a Fodrásznő fordítója és az előadás dramaturgja. A derűbe és szeretetbe csomagolt fájdalom a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága. Az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá az előadás, amely minden korosztály érzékeny rétegét képes megszólítani, részvétre és életének újragondolására késztetni. Az előadás rendezője a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, Viktor Rizsakov, aki Moszkva egyik legendás intézményében, a Csehov nevet viselő Művész Színházban dolgozik, tanít. 
 
 
Az idei Vidor talán legérdekesebb című előadását 18 és 22 órakkor is műsorra tűzik ma a Krúdy Kamarában. A Szájon lőtt tigrist Rejtő Jenő élete és művei alapján Olt Tamás és Vaszkó Bence írta. Ha tehetik, ne hagyják ki az egykor nyíregyházán sokszor fellépő Olt Tamás Rejtő Jenős, sanzonos, kalandos, légiós, fordulatos, tizennégy karátos estjét, zenékkel és minden bizonnyal! 
 
 
 
 
És mint tudjuk: Kell egy hely! Főleg hétvégén, este, amikor iszogatnánk a barátokkal és átbeszélnénk az egész napi élményeket. Erre pedig tökéletes a belváros szívében található VIDOR KERT, ami csak erre a pár napra tárja ki kapuit.