VIDOR 2017 - 5. napi programok

  Eljött a Vidor 5. napja, és vele a III. NYÍRSÉGI LIMERICK BAJNOKSÁG DÖNTŐJE is, amelyre 17 órakor kerül sor a MŰvész Stúdióban.
A már hagyományossá vált versengés döntőjét ezúttal is Illyés Ákos, a Móricz Zsigmond Színház művésze rendezi. Közreműködnek a társulat tagjai: Kuthy Patrícia, Jenei Judit, Nyomtató Enikő, Horváth Viktor, Horváth Sebestyén Sándor és Göttinger Pál. 
 
Az orgonakoncerteknek a Vidor Fesztiválon immár több éves hagyománya van Nyíregyházán. A 2017-es Vidor Fesztiválon igazi kuriózummal szeretnék megajándékozni a közönséget a szervezők. Az orgonazene mellett egy társművészeti ág, a színművészet is fontos szerephez fog jutni. Nyíregyházi ősbemutatóként Petr Eben cseh zeneszerző Jób című orgonaciklusát tervezik megszólaltatni.Az orgonaciklus előadója Kiss Zoltán orgonaművész, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanára, az Evangélikus Nagytemplom orgonistája lesz, a narrátor szerepére pedig Tirpák Ferencet, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárát a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház egyházzenészét kérték fel.
 
 
 
Az Evangélikus Nagytemplom belső restaurálási munkálatai miatt, megváltozott helyszínen, a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban lesz a koncertünk megtartva augusztus 29-én, kedden 16:30-tól. 
 
Utána akár már 18 órától a színházi örömöknek hódolhatunk, hiszen a Kamarában megtekinthető lesz a SALAMON KIRÁLY SZORONG című darab, Hernádi Judittal! A címadó nem Dávid és Betsabé bölcs fia, hanem a párizsi illetőségű, nyolcvanöt éves Salomon Rubinstein, visszavonult nadrágkirály, aki a konfekcióiparban szerzett vagyonából ajándékküldő és lelkisegély-szolgálatot finanszíroz, sőt álmatlan éjszakáin maga is odaül a telefonhoz, enyhíteni halálfélelmét, illetve tagadni annak elkerülhetetlenségét.
 
 
 
 
Ez a Salamon király rokon lélekre talál Jean-ban, a huszonöt éves fiatalemberben, aki elkeseredett küzdelmet folytat a természet törvényei ellen, és egyáltalán, minden állatért és emberért, amelyet vagy akit kihalás vagy meghalás fenyeget.
 
Veszélyeztetett egyed például Madame Cora Lamenaire, az egykor szebb napokat látott, hatvanöt éves sanzonénekesnő, aki a német megszállás alatt egy gestapós szépfiúra cserélte Rubinstein urat, és a hetvenes évekre már nagyon mélyre süllyedt, egészen egy söröző alagsoráig, vécésnéninek.Jean nem személyre szóló, hanem általános humanizmusból felkarolja, és táncolni, majd ágyba viszi Madame Corát, ami bizonyos megaláztatásokkal és igen áldozatos kompromisszumokkal jár, de végül minden jóra fordul…
 
 
 
A Nagyszínpadon sem kisebb nevek lépnek a deszkákra ma este a KAVIÁR ÉS LENCSE című komédiában, mint Nemcsák Károly, Szulák Andrea vagy Verebes István! A piti szélhámos Leonida Papagatto, főállású vendég. Ünnepségekre, lakodalmakra és úri fogadásokra jár vacsorázni, ahol jobbnál jobb falatokkal tömi tele rekeszes kabátjának zsebeit. Nagy ívű ötlettől vezérelve Szeretetligát alapít, hogy végre ne csak jókat egyenek, hanem jó pénzhez is jussanak. Így keveredik élete legnagyobb kalamajkájába, mikor egy milliomosnő megkéri, rejtse el otthonában a gyilkossággal vádolt fiát… Szórakoztató vígjáték gazdagságról, szegénységről és a páratlan emberi leleményről.
 
Ezzel párhuzamosan a Kossuth tér Nagyszínpadán is beindul az élet, mégpedig Petruskával, aki igazi kuriózumnak számít a hazai könnyűzenei életben. A hagyományos rockzenei felállást következetesen mellőző, minimalista formációja meglepő erővel tölti be a színpadokat. A dalszerző-énekes fél évtizede tartó munkásságának két nagylemez, több száz klub- és fesztiválkoncert, valamint számos szakmai elismerés az eredménye, olyan médiamegjelenésekkel, mint a 2016-os Dal című tévéműsor, vagy az idei NAGY-SZÍN-PAD. Intelligens humorral fűszerezett, őszinte előadásmódja, igényes zenei játékossága közkedvelt a mai húszas-harmincas generáció körében. Gondolatokban gazdag, szókimondó szerzeményei a fiatal zenésznemzedék meghatározó alakjává teszik.
 
 
A VIDOR törzsközönségének nem ismeretlen az est sztárfellépője, HERCZKU ÁGI ÉS A BANDA sem. A zenekar a magyarországi – és híven eddigi megszokott sokszínűségükhöz – a határokon túl élő magyarok, valamint a környező nemzetek népzenéjéhez is bátran és hitelesen nyúl.  A Herczku Ágnes-Nikola Parov páros – akiknek alkotómunkájában szinte vérfrissítésként hatott a három éve megalakított Banda – újabb lendületes és pezsgő repertoárral állt elő a 2017-es évadban. Herczku Ágnes Bandázom lemeze két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján. A World Music Charts Europe toplistát a világ 25 országának mintegy 50 világzenei szakembere havonta állítja össze. A két legnevesebb nemzetközi világzenei szaklap, a Songlines és az Froots magazin is elismerő kritikát jelentetett meg a Bandázom lemezről. Az album egyik dala pedig felkerült a Songlines magazin Top Of The World, valamint a WOMEX válogatás CD-jére is. A minőség tehát garantált!