Fear the Szaknévsor - a Vidoron

Amikor elkezdtem megfogalmazni a cikket, még csak reméltem... Mára már egyértelművé vált: a 2017-es VIDOR legjobb kamaraszínpadi előadása a FEAR THE SZAKNÉVSOR volt! Mégpedig az idei Vidor Fesztivál szakmai zsűrije - Dr. Juszkó Mónika, Illés Ildikó, Somlyai Kata, Benedek Miklós, Dankó Péter, Széles Zita - szerint. És ha számít, a Nyíregyházi Hírportál szerint is!
 

PIERROT-Díjjal jutalmazták tehát a fesztivál 7.napján kétszer is bemutatott darabot, amelyet volt szerencsém Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a szakmai zsűri elnöke mellett végignézni.

Vinnai András szolgáltató szektorbeli rémtörténeteire így hangolták a nagyérdeműt:  "Érezte már azt, hogy a sorsa egy manikűrös kezében van? Szembesült már azzal, hogy egy temetkezési vállalkozó bármikor képes kirántani maga alól a talajt? Pironkodott már szoláriumban? Előfordult már önnel, hogy az otthonát hazavágta egy költöztető brigád? Féli ön a bébiszittereket, könyvelőket, pincéreket? Rosszul teszi, ha nem, mert mindannyian ki vagyunk szolgáltatva a szolgáltatói szektor kényének-kedvének. Vállalkozók ezrei fenik ránk a fogukat, hogy megkopasszanak, miután belesétáltunk apróbetűs csapdáikba."

 

 

A DEKK projekt részekén megszülető darab tehát a vállalkozók rafináltságára, valamint a "kisember" kiszolgáltatottságára épül. Olykor megdöbbentően életszerű, ám legtöbbször kisarkított példákon keresztül, hihetetlen humorral fűszerezve kalauzolják el a nézőt ebbe a rémes világba, ahol szerintük minden szolgáltató tisztességtelen, és mi csak pórul járhatunk.

"Persze ne feledjék, hogy a színház is csak szolgáltatás! Ha beülnek, garantáltan fel lesznek ültetve!" - áll a beharangozóban. Ám erre rá kell cáfolnom! Pont azt és pont annyit nyújtott, amennyire számítottunk: féktelen nevetést 110 percen keresztül. És még utána is, legalább fél óráig.

 

 

Fear the Szaknévsor

Rendező: Vinnai András
Író: Vinnai András
Díszlet, jelmez: Kálmán Eszter
Rendezőasszisztens: Szabó Julcsi

Szereplők:
Rainer-Micsinyei Nóra
Sipos Vera
Bánki Gergely
Jankovics Péter

 

 

 

 

Kovács Tünde