Ismét sikeresen zárult a Panyolafeszt

Több helyszínen, 23 programban közel 300 művész és előadó lépett az idén is színpadra a szatmári falucskában, a Panyolafeszten. A látogatók száma naponta meghaladta a 2-3000 főt. A 600 lélekszámú kis falu immáron 12. alkalommal adott otthont ennek az izgalmas eseménynek.

Panyola három folyó találkozásánál, festői környezetben várja évről évre az ide látogatókat. Aki szereti a jó pálinkát, a „nemtudom” szilva kiváló ízét és a fesztiválhangulatot, annak garantált a jókedv ezen a csodálatos vidéken.

Hagyományt teremtettünk rendezvényünkkel - mondta Muhari Zoltán polgármester, a Panyolafeszt egyik ötletgazdája. - „Az első civil kezdeményezés volt, majd évente mindig megújult, még több kulturális esemény, igényes minőségi zene és remek program várta az itt élők és a világzene szerelmeseit. Majd a hely varázsa, a falu élete, az itteni emberek vendégszeretete újabb és újabb látogatókat csalogatott hozzánk. Mára már komoly tömegeket mozdít meg és az ország különböző pontjairól érkeznek vendégek. A fesztiválozók közvetlen élményeik alapján viszik jó hírünket és így egyre többen érdeklődnek irántunk.

Panyola a nyugalom szigete, ám a fesztivál idejére egy picit átalakul. A nyugalom ugyan megmarad, de a derű és jókedv annál nagyobb. A falu minden látogatót szívesen fogad. A kis utcákon sétálva reggelente a biciklivel közlekedő polgármester kalapját emelve üdvözöli a szembejövőket. Együtt bóklászik itt a vendég, a helyi lakos és lovaskocsikon közlekedve jutnak el a Tisza-partra. A közös fürdőzés mellett egy pici tutajon a Pergő Hagyományőrző Műhely húzza a talpalávalót - remek hangulatot varázsolva a partra. Egy fesztivál, egy családias, vendégszerető település, ahol mindenkinek fontos, hogy remek zenei csemegékkel is gazdagítsák a három nap alatt a programokat. Legyen tehát fővárosi vagy itteni lakos bárki is, minőségi, kulturális értékekből válogathatnak.

 

Nagyon jó érzés látni, hogy családok jönnek a fesztiválra ”- jegyezte meg dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő, aki maga is nagy rajongója a falunak. Nem számít, idős vagy fiatal, mindenki jöhet ide. Amíg a szülő különböző muzsikákat hallgat, addig a gyermeke kedvére szaladgálhat vagy a pulyasarokban a jobbnál jobb hagyományőrző játékokat próbálhatja ki. Az értékek gazdag kavalkádja található itt, hiszen a következő generációnak sem mindegy, milyen kikapcsolódást kínálunk, s a szüleitől mit lát és tanul az apróság. Panyola ebben is élen jár - tette hozzá a képviselő. A fesztivál arculata is egyedi, hiszen minden évben más-más fesztivál póló készül meghatározó grafikai elemekkel és az igényesen elkészített plakátok is évről évre kiemelik és megkülönböztetik a Panyolafesztet.

 

 

Gasztronómiája is különleges a falunak, hiszen a helyi háziasszonyok készítik a finomabbnál finomabb szatmári ételeket, az ízek sokszínű kínálatát. Panyola a pálinka, a szilva és a jó fesztivál hazája. Ezt a hármas egységet mindenkinek meg kell ismernie. Látogasson el ön is erre a vidékre és tapasztalja meg, tényleg olyan ez a hely, mintha valóban haza menne...
 

 

Pótor Melinda