Örökségtúra a Reformáció 500 éves emlékévében a Nyírségtől a Hajdúságig

 Ahhoz a nagyszabású örökségvédelmi kezdeményezéshez csatlakozik az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. és a keretein belül működő Europe Direct Tájékoztató Iroda az idei utolsó örökségtúrával, amelyet a világ majdnem 50 országában, ugyanabban az időpontban vagyis a szeptember 16-i hétvégén rendeznek meg.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvényének célja ugyanis megismertetni és közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz, felhívni a figyelmet az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére, más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetésére, felfedezésére. Évente más-más a tematika, idén a reformáció 500 éves évfordulója adja a rendezvény aktualitását, melyhez csatlakozik a Középkori templomok útja program is, hiszen a templomút nagy részét középkori eredetű református templomok alkotják.

Örökségtúra a Reformáció 500 éves emlékévében a Nyírségtől a HajdúságigEzúttal is jelentős örökséghelyszíneket keresünk fel, a Nyírség és a hajdú vidék útjain haladva. A kerékpáros örökségtúra Nyírbátorból indul, ahol Magyarország legszebb késő gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyeket őrző emlékeit, a nyírbátori református és minorita templom a legelbűvölőbb látnivaló. A nyírmihálydi református templom a következő megállóhely, melynek igazi kuriózumát az adja, hogy ördögöt festettek a falra…

Ezt követően Nyíradony határában a gúti erdő közepén fekvő román kori gúti templomrom és a nyíracsádi református templom káprázatos falképeit csodálhatják meg a túra résztvevői. Az örökségtúra utolsó állomása a „kálvinista Róma”, azaz Debrecen, ahol a reformáció legszebb magyar emlékeivel és történéseivel ismerkedhet meg a remélhetően minél nagyobb számú csapat a református nagytemplom- és múzeum falai között.

A túra 2017. szeptember 16-án lesz, melyen ingyenes az idegen- és túravezetés, és a kerékpáros szervízszolgáltatás. Minden további részlet a www.templomut.hu címen található. Egyúttal kiállítás is kapcsolódik a rendezvényhez, a reformáció 500 éves emlékéve jegyében, Nyírbátorban, a főtéren lesz felállítva a Középkori templomok útja tablósorozat a Kulturális Örökség napjain.