VIDOR 2017 - 8. napi programok

A Vidor fesztivál 8. napján is zsongani fog a belváros: pantomimesek, élőszobrok, bohócok, akrobaták és persze gólyalábasok lepik el a Kossuth teret és környékét.

A MŰvész Stúdióban 17 órától IRODALMI KÁVÉHÁZ kezdődik HUMOR A GYERMEKIRODALOMBAN címmel. Gáti István költő, műfordító (a Móra Kiadó szerzője) arra a lehetetlennek tűnő feladatra vállalkozik, hogy az iskolakezdés első napján megnevettesse a diákokat, szüleiket és minden meseszerető felnőttet. A játékos, interaktív mesedélutánon a szerző a kultikus finn gyerekkönyvíró, Kirsi Kunnas Nyakigláb Nyuszi bukfencei című művéről mesél, amelyet az idei Könyvhétre fordított le, majd Tök Magda kalandjai című készülő verses meseregényéből is felolvas. A diákok, kicsik és nagyok pedig garantáltan dőlni fognak a nevetéstől. Házigazda: Béres Tamás, író, szerkesztő.
 
 
18 ótától a PRÉMVADÁSZOK szórakoztatják majd a nagyérdeműt az Országzászló téren. Prémvadászok együttes Nyíregyháza könnyűzenei életének reprezentánsai alkották.Jelenleg Zombor Szabolcs dobok, Bartha Tamás basszgitár, Halász Zsolt gitár, ének, Császár Péter szólógitár, ének és Dr. Nedeczky Zsolt gitár, ének alkotják. Sokáig Császár Zoltán zenei irányítása alatt tevékenykedtünk.Ezt az utat saját CD, koncertfilm, több videoklip, sok-sok koncert, jellemezte.
 
 
Utána elég csak pár métert sétálnunk a Kossuth téri Nagyszínpadig, és máris a HIPERKARMA hiper-szuper buliján találhatjuk magunkat! A hiperkarma kultusz, végzetesség, ösztön és semmi mással nem hasonlítható össze. Sokak szerint a 21. század elejének egyik legfontosabb magyar kultuszzenekara. Első koncertjük 2000. augusztus 5-én volt a Szigeten, és még ebben az évben megjelent az azóta ikonikussá vált, gyakran „generációs lemez” jelzővel illetett cím nélküli első nagylemezük. Az azóta eltelt időben ezt még három másik követte (Amondó, 2003; Konyharegény, 2014; Délibáb, 2017).  Személy szerint a szerkesztőség által legjobban várt koncertről van szó! 
 
 
A főzenekar pedig a romániai FANFARE CIOCÂRLIA  lesz 20:30-tól. Képzeljünk el egy 24 fejű „rézszörnyet”, amely felismerhető, keleties hangzásával koncerttermek és fesztiválok közönségét őrjítette meg. Ez a Fanfare Ciocârlia. Energiájuk és kifogyhatatlan játékosságuk rajongók ezreit kápráztatta el Melbourne-től Memphisig, Tokiótól Toulouse-ig. Az apáról fiúra szálló tudást a zenekar tagjai büszkén mutatják be, virtuozitásra emelve zenei örökségüket, megőrizve a moldvai cigány zene esszenciáját. Bár a zenekar tagjai csak a helyi roma nyelvjárást beszélik, a zene egyetemes nyelvén mindenhol megértették magukat, és együtt lüktettek hallgatóikkal
 
 
A színházban a Krúdy Kamarában az ILLÚZIÓK című színmű kerül terítékre 18 és 22 órakor, amely Rózsavölgyi Szalon és a Vörösmarty Színház koprodukciója. Két házaspár groteszk humorral megírt történetét négy színész meséli el. Az ötven éven át tartó, egymásba fonódó-gabalyodó történet során fokozatosan kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik, semmi nem úgy történt, ahogy a szereplők visszaemlékeznek az életükre. Az emberi érzelmek, az emberi emlékezet csupa illúzióból próbálja felépíteni a boldogságnak, a szerelemnek hitt légvárát. Az előadás fanyar, egyszerre kacagtató és melankolikus hangvételével, nemes szórakoztatás keretében szól férfi és nő drámai felismeréseiről. 
 
 
A nagyszínpadi szórakoztatásról pedig A HERNER FERIKE FATERJA fog gondoskodni. Háy János darabjában három generáció életének ideje találkozik, apák és fiaik a sorsszerűség, tradíciók, megmásíthatatlan és elkerülhetetlen bekövetkezések tanúiként ugyanazt a nevet viselik. Mit örökítünk tovább a gyerekeinknek? Mi történik, ha a más sorsát figyelve és minősítve egyszer csak önmagunkra ismerünk? – boncolgatja a kérdéseket a humorral fűszerezett profán istendráma. A karakterek, a nyelv, a közeg, a megnyilvánulások nevetségessége igencsak ismerős, mintha csak a szomszédban történne… vagy velünk?
 
 
 
S mindennek végeztével el lehet sétálni a fesztivál egyik legkedveltebb találkozóhelyére, a VIDOR Kertbe, ahol a koncertek és előadások után még le lehet ülni egy pohár bor mellé megbeszélni a látottakat, lehet hallgatni egy kis zenét, táncolni, ismerkedni, bulizni, együtt lenni. Egy kert, ahol a derű a házigazda. Egy VIDOR kert, amely csak erre a néhány napra tárja szélesre kapuit, akkor, amikor ez a város a világ közepe, azon a bizonyos héten, az év legvidámabb hetén. Mert kell egy hely.