Fakitermelés kezdődik Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben

Fakitermelés kezdődik a héten a nyíregyházi Sóstói-erdőben. A kórháztól északra fekvő területen, két egymás melletti erdőrészletben, négy hektáron dolgoznak majd a fakitermelők. Itt főként akác és tölgy található, az állomány kétharmada csúcsszáradt fákból áll, ezért nem lehet tovább halogatni az erdőfelújítást. Az akác egyébként 63 éves, ennél a fafajnál 35 év a vágásérettségi kor. A tölgy 118 éves, itt előzetesen 80-90 évvel számolnak a szakemberek.

A munkavégzés miatt átmenetileg lezárja a területen levő séta- és futóutat a Nyíregyházi Erdészet. Mivel az erdőrészlet érintkezik a Sóstói úttal, ott is forgalomkorlátozásokra kell majd számítani. Az útszakasz melletti fákat azért érinti a beavatkozás, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy az állomány megbontásának hatására az útra dőlnek. A munkavégzés a szükséges hatósági engedélyek birtokában történik, az úgynevezett hagyásfákat a Hortobágyi Nemzeti Park és az E-emisszió Egyesület szakembereivel együtt jelöltük ki. Itt található a Sóstói-erdő legnagyobb ligeti csillagvirág populációja, ezt szintén figyelembe vettük előzetesen.

A fakitermelés előreláthatóan 3-4 hétig tart, az erdősítést legkésőbb jövő tavasszal, őshonos fafajokkal elvégzik a munkatársaim. A faanyag egy részét feldolgozás után értékesítjük, de a szociális tűzifaprogramba is jut belőle. Az erdőjáróktól türelmet, megértést és fokozott odafigyelést kérünk a munkavégzés ideje alatt – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet igazgatója.