100 szociális innováció Finnországból

Finnország függetlenné válásának 100. évfordulója alkalmából megjelent könyvet személyes tapasztalataik alapján mutatja be a nyíregyházi születésű Karakó Judit és férje Krausz György az egykori magyar nagykövet Finnországban, aki segítette testvérvárosi kapcsolatunk kialakítását Kajaanival.

Finnországot és általában a finneket ismerjük a természeti adottságokról (Ezer tó országa, hosszú hideg tél), a műszaki innovációkról (Nokia, Kone), a kiváló sportolókról (Nurmi, Virén, autóversenyzők) esetleg építészeiről, lakberendezőiről, de kevésbé köztudottak azok a szociális innovációk, amelyek az egész társadalmat meghatározzák és együtt alkotják a „finn csodát".

Juhannus, Szent Iván Éj Finnországban, Csorba Károly fotókiállításának megnyitója filmvetítéssel kiegészítve.
 
Az alkotó előzetese a fényképeihez:
Családi kötödésünk miatt többször eljutottam Finnországba. Ez a fenséges északi táj nagyon elvarázsolt. Óriási élmény volt a felfedezése és fényképezése. A „Juhannus”, a Szent Iván Éj ünnepének kultusza az északi országokban még sokkal nagyobb, mint nálunk. Nem csoda, hiszen a hosszú téli sötétség után a nyári „Fehér Éjszakák” élménye egészen felfokozott. A máskor zord északi természet ilyenkor rohamléptekben hozza be lemaradását. A nap szinte egész nap fent van a horizonton. Képeimmel az északi táj szépségének és érintetlenségének, az „Elveszett Éden”-nek a hangulatát próbálom visszaadni a nyári napforduló idején. Ez az a rövid, de gyönyörű időszak, amelyre a finnek és az északi népek a hosszú, sötét és hideg tél után egész évben várnak.A portrékat Turkuban, Finnország legősibb városában, a KESKIAJAN TURKU forgatagában fotóztam.
 

 

Vadtúravezető lettem Finnországban, Csorba Dániel fotókiállításának megnyitója.
 
Az alkotó előzetese a fényképeihez:

Az Eerikkilän Sportakadémia egyike a Finnországban működő 11 Nemzeti Sportakadémiának. Itt a sporttal kapcsolatos képzések mellett kiemelt szerepet kap a természetben dolgozó vadtúravezetők képzése a “Natur and Wilderness Guide education”. 2013/2014-évben részt vettem egy 12 hónapos képzésen, amely az elméleti oktatáson kívül nagy súlyt helyezett a természetben végzett „outdoor tours” gyakorlatokra. 11 túrát szerveztünk az év során, évszakonként többet is. Kezdetben többségében az Akadémia közelében zajlottak a túrák, változatos természeti környezetben. Nagyon sok tó található a területen pl. Ruostejärvi, Pyhäjärvi, Liesjärvi. Több túra indult a közeli Torronsuo-mocsár és a Liesjärvi Nemzeti Park megismerésére. Ezután következtek a nagyobb utak az egész ország területén, valamint Norvégiában, a Lofoten szigetekhez.
Ezek közül három túra programját mutatom be részletesen a kiállításomban:
1. Kenuval a Hämei-tó vidékén októberben
2. Lappföldi túra februárban
3. Vadvízi kenutúra Karéliában júniusban