Fülöp kutya megkínzói letöltendő fogházbüntetést kaptak

A nagycserkeszi Fülöp kutya megkínzóinak tárgyalása 2017. november 29-én folytatódott a Nyíregyházi Járásbíróságon (Bocskai út 2.) . Az állatvédők ezúttal is békés demonstációval, "Börtönt az állatkínzóknak!" felirató molinókkal fejezték ki az épület előtt, hogy elutasítják az állatkínzás minden formáját, és szükségesnek tartják az ezért járó büntetés szigorítását!

Dr. Bartók Márta bírónő 8:35-kor megnyitotta a tárgyalást, amely ezúttal a vádlottak nélkül zajlott. A legutóbbi tárgyaláskor, szeptember 27-én attrocitások érték az első és másodrendű vádlottakat, ezért kérvényezték a távolmaradást, amit a bíróság jóváhagyott.

Először a felkért állatorvos szakvéleményét ismertette a bírónő, amely teljes mértékben összefüggésben volt a korábbi állatorvosi véleménnyel. A szakértő elmondta, hogy a  németjuhász jellegű kutya körülbelül két éves volt és 1-1,5 éve tehették rá a zsinórt, ami a duzzanatot okozta a fején, hiszen megakadályozta a normális fejlődésben. A háziállatot több mint egy éve éheztették, testsúlya 20%-át elvesztette, a duzzanat minimum 3-5 hónapos volt és a sebéből több méterről érezhető volt a bűz. Ha nem mentik meg, 5-15 napon belül elpusztult volna - állítja a szakértő állatorvos. A végső konklúzió, hogy a kutya különös szenvedéseket élt át és a tartásával összefüggésbe hozható vérkeringés-összeomlás miatt pusztult el.

Fülöp kutya megkínzói letöltendő fogházbüntetést kaptak  Fülöp kutya megkínzói letöltendő fogházbüntetést kaptak

A vádlottak korábban mindent tagadtak, de a szakértői vélemény szerint nem áll meg a védekezés, miszerint a kutya elszökött, 3 hetet kóborolt és már ilyen állapotban tért haza.

A bírónő 9:30 perckor hirdetett ítéletet, miszerint B. Attila és M. Ágnes első- és másodrendű vádlottak állatkínzás bűntettében bűnösök. 4-4 hónap fogházra ítélték őket (leghamarabb 3 hónap után helyezhetők szabadlábra). Emellett a közügyektől is eltiltották őket és a bűnügyi költségek megfizetésére kötelezték.

Fülöp kutya megkínzói letöltendő fogházbüntetést kaptak  Fülöp kutya megkínzói letöltendő fogházbüntetést kaptak

Az előző tárgyaláson a vádlottak a legcsekélyebb megbánást sem tanúsították, ezt súlyosbító tényezőként kezelték. A bírónő szerint ami Fülöppel történt, az kegyetlenség volt, de a közöny és a tudatlanság is közrejátszott. Enyhítő körülménynek tekintették a vádlottak büntetlen előéletét, valamint, hogy két kiskorú gyermeket nevelnek.

Fülöp kutya megkínzói letöltendő fogházbüntetést kaptak  Fülöp kutya megkínzói letöltendő fogházbüntetést kaptak

Az Állatbarát Alapítvány Az Állatbarát Alapítvány költségtérítési igénye 772 708 forint volt. Ezt a bíróság ugyan jogosnak tartja, de az alapítvány nem sértett, illetve a pontos összeg igazolása sem a büntetőeljárás része, ezért polgári peres útra utasította. A vádlottak védője három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés bejelentése előtt.

További fotók IDE kattintva!

 

Kovács Tünde