A mezőgazdaság jelentősége

A mezőgazdaság jelentősége A régi időkben a családok saját szükségletre termeltek meg mindent, kezdve a hústól a növényekig. A disznókat levágták, szalonnát nyertek így belőle, kolbászt és hurkát, továbbá a húsát. Akkoriban a füstölés volt a hús tartósításának legjobb módszere. Ma is használják ezt a technikát, de mostanra nem olyan szükségszerű.

A legrosszabb, ami a családot sújthatta, az csapadékmentes időszak. Ez több oldalról is ártott: A növények kiszáradtak, nem lett termés, az állatok így takarmány nélkül maradtak, éhen vesztek, lefogytak jobb esetben. Fordított esetben az állatok megbetegedése és pusztulása után nem volt trágya, amivel termékennyé tehették volna a földet. Ez valóságos csapásként érte a családot, később azonban a cserekereskedelem során sikerült kiküszöbölni ezt a csorbát, a burgonya termesztésének kezdetén pedig mind az állat, mind az embervilágban hatalmasat csökkent az éhezés. A haszonnövények tehát nagyban meghatározták a gazdaságot. A búzából liszt lesz, a lisztből kenyér, amely az életet jelentette abban az időben.

A mezőgazdaság jelentősége

Ma is élnek páran farmgazdaságban, sőt, kezd visszatérni ez az életforma. Idővel rájöttek a növények sokoldalú felhasználhatóságára. A magvakból olajat sajtoltak ki, a len lett a textilgyártás anyja, fonalat készítettek belőle, a gyapjú is a textiliparban hasznosult. A gyógyhatású növényeket az orvoslásban hasznosították, ez ma is így van. A növényeket pusztító élősködők eltüntetése érdekében elkezdtek rovarirtó „szerekkel” kísérletezni (hamu), majd kialakultak a növényvédő szerek. Ezek azért nem egészségesek, mert a vegyszer beleivódik a növénybe és elfogyasztva az emberi szervezetbe kerülhet. Ugorjunk egy nagyot az időben. Mára létezik biogazdálkodás is, melynek pontosan az a lényege, hogy vegyszermentesen folytassák a mezőgazdaságot. Amint beindult a kereskedelem, a lakosság növekedésével egyetemben az igény is megnőtt, így a szükségleteken felüli mezőgazdasági termelés beindult. Remek pénzkereseti lehetőséget nyújtott már akkor is, a mai viszonylatokban pedig az egyik legnagyobb ágazat, amelyre igényt tartanak. Számos terméket állítanak elő a gyümölcsökből (lekvár, befőtt, gyümölcslé, stb.) is, de bármely mezőgazdasági termék szolgálhat nyersanyagként egy cégnek. A húsiparban mára szörnyű körülmények között nevelnek állatokat, amelyeknek húsát kifejezetten erre a célra szolgáló húsfeldolgozó iparokban dolgozzák fel, innen pedig közvetetten a húsboltok polcaira kerül. Az élelmiszerláncok szerződéses alapon egyeznek meg a zöldség, gyümölcs vagy húsbeszállítóval, ilyen esetekben fokozottan ügyelni kell arra, honnan fogadják az árut. Nagyon sok ellenőrzésen kell átesniük az élelmiszer feldolgozó gyáraknak, mivel a higiénia hiánya emberek megbetegedéséhez vezethet. Például egy húsiparban a beteg állat húsa, vagy a romlott hús szalmonellához is vezethet. Pontosan az ilyen veszélyek miatt jön divatba a jó régi farmgazdálkodás. A földek felszántását, az ültetést, mindent bevállalnak, hogy biztosra mehessenek.

A kerttel foglalatoskodni viszont nem a legegyszerűbb feladat. Sok növény csak fólia alatt, üvegházakban terem meg, a gombák például nagyon igényesek termesztési szempontból. Farmokhoz elkél a segédmunka, így nagyon jó nyári munkalehetőség akár fiataloknak is. Ha szeretne élelmiszeriparban elhelyezkedni, vagy nyári munkalehetőséget keres, akkor bátran ajánlom az állások Tatabánya városában oldalt. Nagyon jövedelmező lehet például egy élelmiszermérnök állás, de akár egy állattenyésztő is.

(x)