Nyíregyházára is megérkezik a Hajléktalan Jézus szobor

Újabb városokban - többek között Nyíregyházán - lesz látható a Hajléktalan Jézus szobra. Az együttérzés jelképévé vált alkotást november 17. és 26. között a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye négy városában állítják ki ezzel is ráirányítva a figyelmet arra, hogy az elesett emberek méltóságát nem a szociális ellátó rendszer, hanem a társadalom képes csak visszaadni.

Pénteken 11 és 12 óra között érkezik a Hajléktalan Jézus szobra a debreceni Szent Anna-Székesegyház elé. Este 18 órakor Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisét mutat be, ezt követően a főpásztor imát vezet a szobor előtt. November 18-án, szombaton az együttérzés szobrát egész napra a Kossuth téren helyezik el, ahol délelőtt 10 órakor ökumenikus imádságot tartanak a társadalom peremre szorult tagjaiért, melyen beszédet mond Tóth László esperes atya, Oláh István református lelkész és Zuró József görögkatolikus káplán. Közreműködnek a debreceni Szent József Gimnázium és a Svetits intézet diákjai.  Vasárnap ismét a Szent Anna Székesegyház bejárata előtt tekinthetik meg az együttérzés szobrát.  A Hajléktalan Jézus szobrot november 20-21-én Kisvárdán, 22-23-án Mátészalkán, és 24-26-án Nyíregyházán fogadják.

A padon kuporgó, kiszolgáltatott, lábán a keresztre feszítés sebeit hordozó embert ábrázoló szobor kettős üzenetében megjelenik az egyház rászoruló emberekre vonatkozó tanítása, mely a hívőknek azt üzeni, lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben, a nem hívőket pedig arra emlékezteti, hogy együttérzéssel és cselekvő szeretettel forduljunk az elesettek felé. A szobor fő üzenete nagyon közel áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan emberekről vallott meggyőződéséhez, amely szerint a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége.

Timothy Schmalz kanadai szobrász művét, a Hajléktalan Jézus szobrot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hozta Magyarországra. Így Vatikán, New York, Madrid és a világ számos nagyvárosa után 2017. Húsvétján Budapestre is megérkezett. Az együttérzés szobrát Dr. Erdő Péter bíboros megáldotta, majd a Szeretetszolgálat országjáró körútra indította, hogy minél többen megismerhessék a szobor üzenetét. Az alkotást eddig Kecskeméten, Veszprémben, Miskolcon, Vácott, Pécsett, Győrben, Sopronban, Kaposváron, Szentendrén és Szombathelyen fogadták.

A szobor története és az országos körút további állomásai megtalálhatók a www.maltai.hu/hajlektalanjezus oldalon.