Őszi madárderűs napok a nyíregyházi Szelkó-tónál

Az E-misszió Egyesület 2017. november 9-12. között ismét őszi madárgyűrűző napokat szervez a nyíregyházi Szelkó-tó mellé, ahová szívesen hívja a természet és madarak nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati (november 11.) családi napon.

Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember, madárgyűrűző és az E-misszió Egyesület hagyományosan november közepi madárgyűrűző táborukban vizsgálják az itt telelő és vonuló madárvilágot a Szelkó-tó mellett. Évről-évre több tucatnyi fajhoz tartozó madarak százainak lábára kerül jelölőgyűrű, ezáltal nyomon követhetjük a régiónkban több-kevesebb ideig időző változatos madársokaság változását.

Az eddigi évek tapasztalatai alapján jól ismert madaraink (cinegék, fekete rigó, vörösbegy), és rejtett életmódú (pl. fakusz, ökörszem) fajokon túl számos látványos téli vendéggel (süvöltő, királykák) találkozhatunk. De az ide látogatók kis szerencsével testközelből megismerkedhetnek olyan fajokkal is, mint a karvaly, a szajkó, vagy a különböző harkályfélék. Olykor néhány különlegesség (Lengyelországban gyűrűzött széncinege, vagy az igen ritka barna zsezse) is előfordult a korábbi gyűrűzések során.

 

Aki szeretne részt venni, akár egy-két napra vagy pár órára is, jelentkezzen! A látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati (november 11-i) családi nap alkalmával reggel 7-től várják a szervezők, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadják (viszont kérjük, hogy aki nem szombaton érkezik, az legalább egy nappal korábban telefonon egyeztessen a szervezőkkel). További információ:

Petrilláné Bartha Enikő: 70/249-2407
Szigetvári Csaba: 20/512-3311 – szcsaba74@gmail.com

Megközelítés:
A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlő - Alsóbadúri út közötti útszakaszról a régi téesz- telephely melletti leágazásról lehet lehajtani a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely az M3 autópályán átívelő felüljáróba torkollik, melyen át kell hajtani. Aljában sorompó, amely az esemény időtartama alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amely egyben a madárgyűrűző bázis, amely egy ezüstfás („olajfüzes”) fasorban van - messziről látszik, bal kéz felől. A fontosabb leágazásoknál november 11-én eligazító táblák segítik a tájékozódást

A kijutást mindenkinek magának szükséges megoldania. Célszerű autóval, kerékpárral jönni, de Rozsrétszőlőig ki lehet jutni a 3 számú autóbusszal is.

A részvétel ingyenes. A tábor önellátó, kérjük tehát hogy az eseményre kilátogatók maguk gondoskodjanak ételről és italról, esetlegesen szállásról (sátorról). Távcsövet is érdemes hozni!