Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!

2018. február 19. (hétfő) 19:00 - Nagyszínpad
TÁNCGÁLA - Nyíregyházi táncegyüttesek előadása

Nyíregyháza táncéletének kiemelkedő együttesei, táncosai, alkotói mutatkoznak be az idei Táncfarsang nyitóeseményén, a Táncgálán. Moderntánc és néptánc, öröm és büszkeség, érzelmek és hangulatok, eredetiség és sokszínűség jellemzi majd a kétrészes, sodró lendületű műsort, melyet látva az igazán lelkes és táncszerető nyíregyházi közönség is büszke lehet táncos fiaira és lányaira és érezheti, hogy nyíregyházinak lenni jó!
A gálaműsorban szerepel a RE-flex Moderntánc Stúdió, a Szabolcs Néptáncegyüttes, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti Tagozatának néptáncos és moderntáncos növendékei, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyírség Táncegyüttes. A műsort színesítik a legutóbbi Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató versenyből jól ismert, kiváló szólisták: Glonczi Rodrigó, Bíró Gréta és Németi Márk, Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel táncosok valamint Borbáth Szilveszter énekes.
Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-tancgala-nyiregyha...

2018. február 20. (kedd) 19:00 – Nagyszínpad
Bizet: CARMEN - Kecskemét City Balett előadása

Georges Bizet - Rogyion Konsztantyinovics Scsedrin: Carmen
Táncszínházi előadás (Kecskemét City Balett)
Egy elegáns fogadás jómódú vendégei lézengenek céltalanul életük sokadik partyján, amikor az éppen gyors tempóban unalomba fulladni készülő összejövetel házigazdája egy rendhagyó ötlettel próbálja feldobni a hangulatot. Felajánlja, hogy vendégei rendelkezésére áll egy spanyol jelmez kollekció, öltözzenek be, kinek mihez van kedve: katonának, torreádornak, csempésznek, fogadósnak, parasztlánynak vagy éppen cigány jósnőnek. A vendégeknek megtetszik az ötlet és elindul a játék. Ahogy egymáshoz lépnek, érnek, szólnak, vagy csak jeleznek, elkezdődik egy történet, amely félig játék, félig élet, benne tűz és jég: szerelem, féltékenység, szabadság- hatalomvágy, gyilkos indulatok. S innen már megállíthatatlanul haladnak elkerülhetetlen végzetük felé e kis társaság tagjai, köztük egy varázslatos lánnyal, akit úgy hívnak: Carmen.
A Kecskemét City Balett, Barta Dóra koreográfiájában megtalálható a démoni nő, a femme fatale alaptípusa, megtartva az opera eredeti főszereplőit és konfliktusait.
Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-bizet-carmen-kecsk...

 

 

2018. február 19. (hétfő) 19:30 - MŰvész Stúdió
MAKRANCOS - Gulyás Anna C.iC műsora

Bízni bárkiben is manapság szinte lehetetlen. Jobb volna, ha inkább feladnánk, s a nyugalmat, a rutint keresnénk, magunknak őrizvén gyengeségeinket. Vagy dönthetünk úgy, hogy elvállaljuk az erőpróbát és az esetleges sérülést, hogy önmagunkat fel nem adva, de a másik fél lehető legőszintébb elfogadásával akarjuk megismerni azt, aki végül többé válhat számunkra, mint a saját félelmünkhöz való ragaszkodás.
Shakespeare A makrancos hölgy című komédiája a mai korba helyezve egészen érdekes látleletet ad. A két teljesen eltérő temperamentumú nő párkapcsolatának alakulását végigkövetve megkérdőjeleződik a klasszikus alaphelyzet: a naiv, simulékony húg az érte feltétel nélkül rajongó férfi mellett végül boldogabb lehet-e, mint a megközelíthetetlenné keményedett nővér azzal az emberrel, aki mindenáron a nő teljes személyiségét akarja látni?
A táncelőadás a darab karaktereire fókuszál és a lélektani okokat vizsgálja a cselekmény alakulásának szempontjából.
„Gulyás Anna valóban mélyen megmártózott A makrancos hölgy két domináló, ellentétes női karakterében, ám nem volt szándékában a figurákról Shakespeare-hű elemzést színpadra vinni. Sokkal inkább az érdekelte, hogyan lehet e két női archetípust aktualizálni, vagyis a mában is érvényes és időszerű jelenségüket mai eszközökkel bemutatni. [...] Bár egy négyszereplős kapcsolati drámát tényleg szinte bárhonnan lehet eredeztetni, Gulyás Makrancos-választása mégsem tűnik felszínesnek és indokolatlannak. A koreográfiában ugyanis a vívódó szerelmespárok harcai mellett megtaláljuk a makrancosság esszenciáját is, legalábbis erre utaló jegyekre szép számmal rácsodálkozhatunk az előadáson.” /Kutszegi Csaba: Mikor szabad mosolyogni? /
Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-makrancos-gulyas-a...

2018. február 20. (kedd) 19:30 - MŰvész Stúdió
PROMÉTHEUSZRÓL... a TMK Alkalmi Társulás táncszínházi előadása

Prométheusz. Isten. Hős. Lázadó, akinek személyes tragédiája egyúttal az emberiség legnagyobb dicsősége. Ellopta a tüzet az istenektől és megosztotta az emberekkel, egyenrangúvá téve őket a halhatatlanokkal. De mint minden mártírnak, Prométheusznak is nagy árat kell fizetnie nagylelkűségéért. Száműzve az Olümposzról egy sziklához láncolva kell szenvednie, míg egy sas, Ethon minden nap a májából lakmározik.
Az előadásban Franz Kafka: Prométheusz című írása hangzik el Tandori Dezső fordításában.
Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-prometheuszrol-tmk...

2018. február 21. (szerda) 19:30 - MŰvész Stúdió
FARSANGI FLAMENCO FIESTA – a Las Flamencas estje

A Flamenco, Andalúziából, Spanyolország déli részéből származik!
Előadásunkban a különböző flamenco stílusok széles palettájából adunk ízelítőt, a tradicionális és modern irányzatokon keresztül!
Megismertetjük a táncoknál használt eszközöket, mint legyező, tánckendő (manton), bata de cola (uszályos ruha), kalap, kasztanyetta, majd közönségünket bevonva a flamenco rejtelmeinek alapjaiba tánctanítás, és közös táncolás következik a fellépő művészekkel igazi spanyol fiesta élményt varázsolva!
Akinek kedve tartja, spnyolos öltözékével is hozzájárulhat a hangulat emeléséhez!
(5-6 cm magas sarkas cipő, vagy csizma, lányoknak bő szoknya, vagy nadrág derékra kötött kendővel)
Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-farsangi-flamenco-...