MŰVÉSZASZTAL Tompa Andreával

A MŰVÉSZASZTAL 3. estjének Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház folyóirat főszerkesztője lesz a vendége 2018. február 8-án (csütörtök) a MŰvész Stúdióban.

A MŰVÉSZASZTAL egy különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható rendezvénysorozat. Célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is. Ugyancsak fontos cél, hogy a műveket tolmácsoló színészeket, s általuk a Móricz Zsigmond Színházat még közelebb vigye a kultúra iránt érdeklődő közönséghez, kicsit más arcukat is megmutatva.

Irodalom és színház egymás édestestvérei, a társművészetek között a legközelebb állnak egymáshoz, hiszen a színház – a rendező, a színész, a dramaturg – szöveggel dolgozik, az író pedig szövegeket hoz létre. A színpadra állított darab a közös nevező.

A beszélgetés mellett zenei betétek és improvizatív vagy megrendezett performanszok színesítik az esteket. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet? Hogyan lehet az író által megkomponált szövegnek (jelenetnek) többféle megvalósulása a színpadon különböző dramaturgi vagy színészi felfogások révén? Kíváncsiak vagyunk arra is, hogyan fogadja maga a szerző a színpadon születő megoldásokat?

A MŰVÉSZASZTAL harmadik estjére 2018. február 8-án, csütörtökön 17 órakor kerül sor. Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház c. folyóirat főszerkesztője lesz a vendég.

*
Tompa Andrea 1971. július 4-én született Kolozsváron, 1990 óta Budapesten él. Az ELTE Bölcsészkarán orosz szakon végzett. 2000–2008 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, 2005-től a Színház folyóirat szerkesztője, 2015-től főszerkesztője. 2008 óta tanít a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán, 2009 óta a Színházi Kritikusok Céhének vezetője. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2017-ben rendes taggá választotta.
A hóhér háza c. regénye tavaly Lengyelországban közönségdíjas lett (Natalia Gorbaniewska Díj), a tavaly megjelent Omerta Hallgatások könyve már a 3. kiadásnál tart, sokan 2017. legjobb regényének tartják.

Regényei:
A hóhér háza (2010. 2015. Kalligram Kiadó)
Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben (2010. Kalligram Kiadó)
Omerta. Hallgatások könyve (2017. Jelenkor Kiadó)

Díjai:
Erdély Magyar Irodalmáért debüt-díj (2010)
NKA alkotói ösztöndíj (2010, 2014)
Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj (2008, 2011)
Békés Pál-díj (2013)
Artisjus-díj (2014)
Déry Tibor-díj (2014)
Márai Sándor-díj (2015)
Natalia Gorbaniewska Díj (Lengyelország, 2017)

 

 

MŰVÉSZASZTAL Tompa Andreával

 

A Vörös Postakocsi Műhely bemutatja:

MŰVÉSZASZTAL a hallgatásról

Vendég: Tompa Andrea író, színikritikus

Beszélgetőtársa: Karádi Zsolt főiskolai tanár

Az est háziasszonya: Kováts Judit író

2018. február 8. (csütörtök), 17.00., MŰvész Stúdió

4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 14.

 

Szereplők:

Vilmos: Rák Zoltán

Kali és Eleonóra/Róza: Kosik Anita

Annuska: Dézsi Darinka

Anyuka: Kováts Judit

Tolmács és szekus: Kováts Dénes

Zene és férfi hang: Olajos Gábor

Táncosok: Vámosi Judit és Vámosi Máté László

 

A performansz rendezője: Kosik Anita

Szövegkönyv/forgatókönyv: Kováts Judit és Kováts Dénes

Interjú: Karádi Zsolt

 

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap és a Szépírók Társasága támogatja.

Jegyvásárlás online itt: http://www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html

(Művészasztal Tompa Andreával), továbbá a Móricz Zsigmond Színház jegyirodájában (Nyíregyháza, Országzászló tér 6., H-P: 09-17 óra között), és az est kezdete előtt majd a helyszínen is.