Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

- A 2017-es évet sem karba tett kézzel ültétek végig... Az év vége különösen eseménydúsra sikeredett, az adventi időszakban egy sűrű turnét vállaltatok be. Mesélnétek erről kicsit?

- A "Van egy város a szívemben" című adventi koncertsorozat első állomásaként november 30-án a nyíregyházi Szent Miklós  Görögkatolikus Általános Iskola alsós növendékei hallgathatták meg karácsonyváró koncertünket. Ez azért is volt különleges helyszín, mert Kardos György (dobos, produkciós vezető) hitoktatóként is szolgált az intézményben, Halhóber Gábornak (basszusgitár) pedig két gyermeke jár ide.

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarralEzt követően december 2-án családbarát adventi koncertet adtunk a bodrogkeresztúri Henye Borbárban, melynek bevételét a Böjte Csaba testvér által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlották fel a Keresztúri esték szervezői. Két nappal később, december 4-én örömmel látogattunk el az Óvoda Tündérkert Keleti lelkes kis ovisaihoz, akik vidáman énekelték velünk dalainkat! Másnap Dombrádra és Kisvárdára látogattunk el és mutattuk be adventi koncertünket a lelkes és várakozással teli gyerekhallgatóságnak. December 6-án, a Nyírtura Óvoda vendége volt a csapat, ahol egy nagyszerű koncert keretében mutatta be adventi repertoárját az együttes. Szent Miklós napján természetesen a matiné középpontjában a Várom a Mikulást című dalunk állt, amit a gyerekek óriási örömmel és szeretettel énekeltek velünk együtt.

 

December 7-én Gáspár Mátyás atya meghívására az ajaki Tamási Áron általános iskola dísztermében koncertezett a csapat. Rozinka Mihály igazgató Úr köszöntője után a húrok közé is csaptunk, a fantasztikus hangulatú koncert után pedig a bátrabbak kipróbálhatták a hangszereket is. Másnap a Szőlőskerti általános iskolában jártunk Nyírszőlősön. Köszönjük a meghívást Tündike néninek, a Napsugár óvoda intézményvezetőjének, valamint Ágoston Ildikónak és az iskolának, hogy befogadta a koncertet, így a suli alsósai és néhány felsős diák is megtekinthette a mai Matinénkat.

 

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

 

Advent második vasárnapján a csapat a nyírtelki Szent József Római Katolikus Templomban mutattuk be a Van egy város a szívemben című adventi koncertünket. A fellépés megvalósulásáért külön köszönet illeti Tibor Kiss plébános atyát. Az együttes december 16-án, a geszterédi Művelődési Ház Gajdos János előadótermében mutatta be következő adventi koncertjét. Köszönet az est fővédnökének Kerekes László atyának, továbbá külön köszönet József Szabó polgármester úrnak és Vámosné Horváth Barbaranak a művelődési ház vezetőjének, hogy munkájukkal biztosították és lehetővé tették a produkció megvalósulását.

 

December 24-én pedig, az év megkoronázásaként a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházában egy pásztorjáték keretében, gyermekek és zenészbarátaink társaságában, a zsúfolásig megtelt templomban élhettük át, Krisztus születésének misztériumát.

 

- Utána sem pihentetek sokat, hiszen már 2018 eleje is munkával telt...

- Így van, hiszen két felkérést kaptunk január 22-ére, a Magyar Kultúra Napjára. Délelőtt a geszterédi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatójának, Törő Andrásnak meghívására, az iskola tanulóinak kiváló műsora után állhattunk a Gajdos János Művelődési Ház színpadára. Ezen a koncereten az elmúlt esztendőben 70. születésnapját ünneplő Sillye Jenő
munkásságán keresztül, valamint csapatunk saját szerzeményű dalaival mutattunk rá, mennyire fontos az egyházi könnyűzene a kultúrában.  Hiszen ez a műfaj is tanít, és szórakoztat, eközben pedig hitünket is megerősíti. Ugyanezen előadásunkat Kiss Tibor plébános atya meghívására, a nyírteleki Szent Anna iskola tanulóiak is volt szerencsénk bemutatni.

 

- Hol láthat legközelebb titeket a nagyközönség?

- Februárban a házasság hete programsorozat keretében lépünk színpadra Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya Főplébánián. Ezt megelőzendően a Bonum Tv adománynapján február 9-én délelőtt 9:30 és 11 óra között fogunk egy 4 dalból álló blokkot bemutatni a Képmás dalokból illetve egy rövid interjú is készül a csapattal.

- Még meg sem tudta unni a közönség a legutóbbi klipeteket, máris itt az újabb, a harmadik. Ha minden igaz, márciusban rukkoltok elő vele, a zenekar közösségi oldalain. Melyik számból készül ezúttal videó és mit érdemes róla tudni?

- A "Minden mit elloptál" című dalunkhoz fejezzük be február végén a harmadik klipet, aminek a rendezője Kondás Kristóf, dalszövegírója Tamaskovics Róbert. Egy duettről van szó, amit én, a dal szerzője és Cserjési Beatrix adunk elő.

Kíváncsiak várjuk!