Csillagvirág-számlálás a Sóstói erdőben

Sokadik nekifutásra végre tényleg beköszöntött a tavasz. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a nyíregyházi Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényritkaságunk, a ligeti csillagvirág. 2018. április 2-án, húsvét hétfőn 15:00-kor az E-misszió Egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág állomány megszámlálására. Találkozó a Tölgyes Csárda előtt, ahonnan gyalog közelítik meg a csillagvirág lelőhelyét.

A virágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett a környéken a szemetet is összeszedik a természetvédők.

A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Nyírség egy igen ritka védett növényfaja. Bár hazánkban a hegy-dombvidékeken még viszonylag gyakori, az Alföldön viszont rendkívül szórványos előfordulású. Termőhelyei megyénkben kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyerdők, mint a Nyíregyházi Sóstói-erdő.

A ligeti csillagvirág a jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj. Virágzása – amely csupán egy-két hétig tart – március-áprilisra. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjainak terjesztésében a hangyák vállalnak szerepet.

 

A természetszeretők számára minden évben ünnepi alkalom a csillagvirág nyílása. A Sóstói-erdőben egyetlen helyen ismerjük állományát, amely mintegy másfél évtizede egy tarvágás miatt veszélybe került. - Tájékoztatott dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke. - Szerencsére az évről évre ismétlődő felmérések arra engednek következtetni, hogy a védett ritkaság állománya kiheverte a megrázkódtatást, az erdei ökoszisztéma lassan helyreáll. A 2003 óta vizsgált mintaterületen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány 2017-re közel 13 000-re növekedett. Ebben az időszakban egyetlen jelentős visszaesés volt, mégpedig 2013-ban, amikor március közepén sarkvidéki hideg szakította meg a növények kifejlődését. Szerencsére a következő évben újra gyors növekedésnek indult a populáció. Idén szintén megszakította a tavaszt és a virágzást a szibériai hideg betörése, ezért kíváncsiak vagyunk, mit mutatnak majd a számok. Úgy tűnik, bizakodóak lehetünk, mert az előzetes területbejárás alapján a hótakaró megvédte a fagytól a bimbókat, és az olvadást követően azonnal újra beindult a virágok nyílása.

 

 

Bár jó látni, hogy a csillagvirág állománya növekszik, mégis féltenünk kell ezt az apró virágcsodát. Évről-évre tapasztaljuk, hogy tavasszal lelkiismeretlen virágszedők is garázdálkodnak az erdőben. Szeretnénk tehát felhívni minden erdőjáró figyelmét arra, hogy véletlenül se tépjenek le semmiféle virágot az erdőben és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű virágot. – tette hozzá a szakértő.

A program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait, és az első pillangókat is. A számolás részben bozótos, nehezen járható, esetleg sáros területen történik, ezért a résztvevőknek javasolt az ennek megfelelő, strapabíró ruházat, és a már ébredező kullancsokkal szembeni elővigyázatosság is.

További információ: Szigetvári Csaba egyesületi elnök; tel: +36 20/512-3311; email: sostoierdo@e-misszio.hu; honlap: https://www.facebook.com/sostoierdo/