Könyvbemutató a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Könyvbemutató a Móricz Zsigmond Könyvtárban Könyvbemutatóval egybekötött író-olvasó találkozóra invitálja az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Könyvtár. Balogh Boglárka Ezerarcú Föld című könyvének ismertetése 2018 március 9-én pénteken 16:30 órakor kezdődik.

Balogh Boglárka kontinenseken átívelő utazási novelláin és fotóin keresztül egy sokak számára teljesen ismeretlen világ tárul elénk. Nemcsak az illegális majomcsempészet szálait göngyölíthetjük fel a borneói orangutánmentők munkáját követve, de megismerhetjük a rituális csonkítások elől menekülő tanzániai albínók életét, India emberevő szentjeinek mindennapjait, Vietnam démonait, de együtt vadászhatunk Földünk egyik utolsó természeti népével, a hadzákkal, eltölthetünk egy éjszakát a Thár-sivatagban a muzsikus kobra cigányokat hallgatva, valamint olyan hétköznapi hősökkel ismerkedhetünk meg, mint a természeti katasztrófák helyszínein segédkező Dr. Kiss Csaba, háziorvos.

Könyvbemutató a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Az olvasó egy rendkívül izgalmas kötet tart a kezében, mely a harmadik világ népeinek bemutatása mellett fontos szociológiai, kulturális, környezet- és állatvédelmi kérdéseket is feszeget, rávilágítva arra, hogy a mindannyiunk felelőssége, hogy megőrizzük Földünk különleges élővilágát.

 

Balogh Boglárka

Balogh Boglárka újságíró számára a harmadik világ népeinek bemutatása, fontos szociológiai, kulturális, környezet- és állatvédelmi kérdések felvetése nem újdonság, több mint hét éve járja a világot, hogy beszámoljon az olvasóknak Ázsiában, Afrikában és Közép-Amerikában szerzett tapasztalatairól. Az ELTE jogi karán találkozott először a menekültjoggal, illegális állatkereskedelemmel, és a világ rejtett részeinek valódi helyzetével. Már akkor elhatározta, hogy nem irodában vagy papíron szeretne foglalkozni a nyomorral, a szociális elnyomással, a környezet-és állatvédelemmel, hanem szó szerint terepen.

Évek óta tartó világjárása Erdélyben kezdődött, amikor Böjte Csaba atya dévai árvaházában önkéntes munkát vállalt három hétig, ezután érkezett Afrikába, majd indult el saját útján, hogy mások szemszögéből fedezze fel a világot. Beszámolói a Szabad Földben, az Élet és Tudományban, az ELLE magazinban és a Nők Lapjában jelennek meg. National Geographic Magyarország képviseletében három éve készít mélyriportokat olyan globális problémákról, mint Tanzánia rituális albínó gyilkosságai, afrika orvvadászai, Kambodzsa árva-turizmusa, Bélizé lamantin mentői. De járt Uganda hegyi gorillái, Borneó orangutánjai és a Dél-afrikai közársaság vadászatra tenyésztett oroszlánjai között is. Az indiai becsületgyilkosságokat feldolgozó dokumentumregénye Love Commando címmel 2013-ban jelent meg.

Témái középpontjában az ember és annak környezete áll, a modern és a hagyományos világ ütközése, az egymás mellett élő vagy éppen szemben álló kultúrák kérdése, azok egymásra hatása Földünk jövőjének tükrében.

Az útjai során készült fotográfiákból két kiállítás is született. 2016. októberében a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen úgy válogatott afrikai élményeiből, hogy azokon keresztül mutassa be, hogyan segíti a természet-közeli népek tanulmányozása a régészetet, a néprajzot és az antropológiát.

A maszájok, hadzabék és karamojongok között készített fényképfelvételek egyszerre engedtek bepillantást a törzsek életébe és az őskori ember mindennapjaiba is. 2017. júniusában a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve az állat-és növényvilág sérülékenysége került a középpontba. SZÉLLEL SZEMBEN – egy utazás különleges képei világunk védelemre szoruló örökségéről című fotókiállítás keretében veszélyeztetett fajokat, és olyan alig-alig ismert, különleges zugokat, nemzeti parkokat mutatott be, amelyek mostanára parányi szigetekké lettek, mégis valóságosabbak, időtlenebbek és csodálatosabbak, mint emberkéz formálta modern világunk bármely sokat magasztalt helye.