Rendhagyó dokumentumszínház Nyíregyházán

Turnéra indul a szomolyai Szívhangok Társulat „Éljen soká Regina!” című előadásával. A turné második előadása Nyíregyházán lesz 2018. március 16-án, pénteken 18 órás kezdettel.

A roma asszonyokból álló Szívhangok Társulat féléves turnéra indul “Éljen soká Regina!” című dokumentumszínházi előadásával, melynek témája az anyaság. A Sajátszínház program keretében létrejövő kezdeményezés elsődleges célja helyi roma közösségek megszólítása, az előadás által felvetett problémák közösségi megvitatása.

A társulat és a rendhagyó dokumentumszínházi előadás egy művészetpedagógiai munkafolyamat során jött létre 2016-17-ben, a digitális történetmesélés, a szociodráma és a verbatim színház módszerek alkalmazásával.

A Szívhangok Társulat tagjai 30 és 50 év közötti nők. Szomolya közmunkás brigádjának jelenlegi és korábbi tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagymamák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Roma nők, akik semmit nem kaptak ingyen az élettől. A helyi rossz minőségű iskolákból, illetve azok speciális tagozatairól hamar kipotyogtak. Fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék a gyerekeiket. Egyéni harcokat vívnak egy feudalisztikus és ellenséges világ náluk több hatalommal és erőforrással bíró képviselőivel, akiktől függenek, akiknek sokszor kiszolgáltatottak. Napról-napra be kell bizonyítaniuk a külvilágnak, sőt maguknak is, hogy érnek valamit, hogy annak ellenére, ahogy a közmunkán, a hivatalokban, az iskolában, a rendelőben, a kórházban bánnak velük értékes emberek ők is.

Az „Éljen soká Regina” című előadásban ez a 8 roma nő meséli és játsza el anyasággal kapcsolatos saját történeteit. E történetek nagyon személyesek, de a közönség soraiban ülők mégis felismerhetik a hasonlóságot saját megélt tapasztalataikkal. Az előadás központi témáját a egészségügyi és szociális ellátórendszer intézményivel való találkozások, a szülések során szerzett tapasztalatok, az anyaság intézményi helyzetei adják.

A turné során Egercsehiben, Nyíregyházán és Lucfalván mutatják be az előadást, amelyhez drámapedagógiai formákat is alkalmazó feldolgozó beszélgetés kapcsolódik. A társulat minden településen egy-egy helyi roma civil szervezettel működik együtt a program megvalósításában.

A színház kiegészítő programjait e helyi roma szervezetek segítik. Az előadást követően ugyanis a nézők közül néhányan maguk is alkotókká válnak. A színházat egy héttel követő, helyben megvalósuló műhelyfoglalkozások alkalmával, az előadásból inspirálódva, minden helyszínen 8-10 roma nő fogja elkészíteni saját digitális történetét anyaságról és az egészségügyi ellátórendszerben szerzett személyes tapasztalatairól.

A turné állomásai:
2018.02.24. 18:00, Egercsehi, Művelődési ház
2018.03.16. 18:00, Nyíregyháza, Sója Miklós Görög Katolikus Általános Iskola
2018.04.07. 22:00, Debrecen, Deszka Fesztivál
2018.04.14. 18:00, Lucfalva, Közösségi Ház
2018.04.30. 19:00, Budapest, Trafó
2018.05.30. 20:00, Budapest, Trafó

Alkotók/Stáb:
Szereplők: Báder Renáta, Horváth Róbertné (Rita), Horváth Zsanett, Kállai Gegőné (Vali), Lakatos Rudolfné (Noémi), Orgon Ilona, Rácz Anita, Suha Judit és Háda Fruzsina
Gitárkíséret: Horváth Róbert
Rendezte: Romankovics Edit
Rendező asszisztens: Fóti Orsolya
Szervezés: Lázár Irén
Helyi koordinátorok: Puporka Zsoltné Balog Katalin (Egercsehi), Makula Réka (Nyíregyháza), Oláh Attila (Lucfalva)
Szociodráma: Teszáry Judith
Digitális történetmesélés: Lanszki Anita
Sajtó: Sztripszky Hanna
Szakmai vezető: Horváth Kata

A vidéki előadások megvalósítását a Badur Alapítvány és az OSF Public Health Program támogatja.

Partnerek:
SZOMARO, Lasko Forrás Egyesület, XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete, Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége