Komplex szakmai és társadalomformáló programok Mátészalkán és térségében

Újabb hároméves támogatásra írt alá szerződést Mátészalka térségéért a Rejtett Kincsek Down Egyesület, valamint az ESZAT Első Szatmári Almafeldolgozó és Kereskedelmi Kft.
 

Sajtótájékoztatót tartott a Rejtett Kincsek Down Egyesület hétfőn Mátészalkán, melynek témája a Csodavár Nyíregyháza, az ESZAT Kft., valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Mátészalka városában, valamint térségében működő, fogyatékossággal élő gyermekekért létrejött komplex szakmai és társadalomformáló programok továbbfejlesztése, további támogatása volt. A tájékoztatón részt vettek a térség óvodáit, iskoláit és Gyermekházait képviselő szakemberek is.

Pázmány Viktória, a Csodavár Nyíregyháza intézményvezetője elmondta: eddig mintegy 100 gyermek szűrése történt meg a mátészalkai régióban, közel 60 megkésett vagy eltérő fejlődésű kisgyermek családja számára nyújtottak és nyújtanak tanácsadást és segítik a megfelelő, egyénre szabott gyerekút megtalálását a Csodavár szakemberei, 27 szakmaközi workshopot, valamint 42 tematikus készségfejlesztő foglalkozást tartottak, az elmúlt 3 évben, mindemellett pedig az Országos Gyerekház Találkozó szakmai programját is megvalósították. A jövőben olyan érzékenyítő foglalkozásokkal egészítik ki a térségben a tevékenységüket, melyek az 5 év feletti korosztály számára nyújtanak betekintést a fogyatékossággal élők világába. Erre jelentkezni a csodavarak.hu weboldalon keresztül lehet.

 

 

A program megvalósítását a következő három évben évi kettőmillió forinttal támogató ESZAT Kft. ügyvezetője, Kovács Károly hozzátette: mint két gyermekes édesapa, meglátta a pozitívat a Csodavár szakemberei által megvalósított és tervezett programokban, és úgy érezte, anyagi támogatással is a tevékenységük mögé kell állni, hiszen a szülőktől kapott jó minta mellett a többségi gyermekek érzékenyítése a fogyatékossággal élők iránt a legfontosabb, még kisgyermekkorban.

Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere büszkén áll a program mellé, és kifejezetten boldog, hogy ez a sokrétű, fontos ügyet felkaroló tevékenység városukban folytatódik, sőt, kiegészül. „A program a lehető legmegfelelőbb helyre került” – mondta.
Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki az újabb együttműködés kapcsán és elmondta, hogy minél több eltérő fejlődésű gyermeket nevelő családot kell tájékoztatni arról, hogy nincsenek magukra hagyva, a szakemberi segítség számukra már ebben a régióban is elérhető és egyszerűen igénybe vehető.