Újraélesztés "szívből-szívhez"

Harmincnyolc éve mentőtiszt, már nem is számolja, hogy hány meg hány ember életét mentette meg. Tanításában paradigma felfogás uralkodik, hisz összehasonlításra alkalmazott példákat részesít előnyben. Segítőkészsége szívből jön és a szívhez szól. Hegedűs Jánossal ismerkedhettem meg.

 

 

 

A nyíregyházi Városmajori Művelődési Ház Szívklubjának tagjai nem akármilyen gyakorlatias előadásban vehettek részt május 30-án. Hegedűs János nyíregyházi mentőtiszt gyakorlással egybekötött újraélesztési előadást nyújtott szívbetegek részére. Előadásának legfőbb célja az volt, hogy senki ne vegye félvállról az újraélesztés elsajátítását.

Nincs olyan ember a Földön, aki nem veszített volna el egy hozzátartozóját. Sokan voltak már olyan helyzetben, hogy ismerősénél, családtagjánál például szívleállás történt és nem tudta, hogy miként cselekedjen. Az újraélesztés nagy koncentrációt, nagy odafigyelést, és persze tenni akarást és sok-sok gyakorlást igényel. Hegedűs János elmondta, hogy mindezek felett, az az érzés lebegjen az emberben, hogy segíteni kell, de egyben kötelező is.

 

 

Most már nagyobb az igény az emberek részéről, hogy megtanulhassák az újraélesztés technikáját. Régen ennek az ellenkezőjét tapasztalta a mentőtiszt. Mint ahogy mondta: „Én is adom a szívem, ahova kell. Tegye ezt meg más ember is”.

 

 

Hajzer Andy