Úti beszámoló egy ukrajnai kirándulásról

Úti beszámoló egy ukrajnai kirándulásról Május végén, június elején a Nyírbogdányi Őszikék Nyugdíjas Klub szervezésében – Bogdányi Ferenc elnök vezetésével – háromnapos kiránduláson vettünk részt az úgynevezett néhai „magyarlakta területen”. A magyar-ukrán határ leküzdése után találkoztunk Nagy Sándorral, aki a csoportunk idegenvezetését vállalta fel, számunkra igencsak professzionális módon.

 

 

A három nap alatt a különböző helyeken az aktuális és legfontosabb információkkal látta el csoportunkat, igen aprólékosan, de mélyrehatóan. Első megállónk Beregszászon volt, ahol is a Bereg-vidéki Múzeummal ismerkedhetünk meg. Itt Sepa János igazgató tartott számunkra történeti, történelmi áttekintést Bereg-vidék történelmi eseményeiben.

Ezután Beregszász magyar vonatkozású emlékhelyeit látogattuk meg. Esze Tamás és Kölcsey Ferenc emlékhelyeit, majd a Bethlen Kastély falán lévő Bethlen Gábor, II. Rákóczi Ferenc és Mikes Kellemen emléktábláit, valamint Petőfi Sándor szobrát tekintettük meg. A Vérke folyó XVI. századi kőhídján átsétáltunk a korzóra. Itt a valamikori Oroszlán vendégfogadót tekintettük meg, melyben Illés Gyula Nemzeti Színház működik. Az Országzászló Emlékmű köveiből megépült Hősök terén sétáltunk tovább, a főtéren lévő II. Rákóczi Ferenc Iskola főépületének építménye előtt és a református templom csodálatos architektúrájában gyönyörködhettünk, melyek uralják a főteret. Ezek után a zsinagóga és a Royal Szálloda következett, az előbbi kultúrházként, míg az utóbbi kollégiumként funkcionál.

Úti beszámoló egy ukrajnai kirándulásról

Beregszász után Péter falva határában lévő turulmadaras emlékmű történelmét ismerhettük meg, mely 1703 július 14-16-i csatának állít méltó emléket. Ezek után Ugocsába vezetett utunk. Nagyszőlősön Bartók Béla és Perényi Zsigmond emlékekkel és a vármegyeháza XIII. századi katolikus templommal ismerkedtünk.

Úti beszámoló egy ukrajnai kirándulásról

Az utunk következő állomása a huszti református templom volt, ahol Dénes Elemér tiszteletes tartott mélyreható és igen figyelemfelkeltő előadást a vidék történelméből. Szálláshelyünk Visk koronavárosában volt, ahol Eötvös Ida és szorgos csapata segített feledtetni a csoportunk számára a napi fáradalmakat. Másnap Técső város látnivalóival ismerkedhettünk meg, a XIII. századi erődtemplommal, Hollósy Simon és Kossuth Lajos szobraival. Ezek után Európa közepén tartottunk nagyobb pihenőt és emléktárgyakat vásárolhattunk.

Úti beszámoló egy ukrajnai kirándulásról

Majd a programunk részeként a Fehér és Fekete Tisza összefolyásában gyönyörködhettünk. Izán vesszőből font emléktárgyalkat vásárolhattunk. Szállásadóink Bene településen vártak bennünket, ahol Szuhán András szervezőnek köszönhetően kipihenhettük ennek a napnak is a gyötrelmeit, fáradalmait, hiszen rengeteget kellett gyalogolnunk és a társaságunk összetételéből adódóan döntően „szép korúak” alkották a csapatunkat.

Úti beszámoló egy ukrajnai kirándulásról

A harmadik napon a munkácsi vár és Munkács városának történelmébe pillanthattunk be, a belvárosi sétánkon megtekintettük a Fejér házat, valamint a római katolikus templomot. Elidőztünk a Munkácsy Mihály mellszobránál és megtekintettük szülőházának emléktábláját, a régi városházát, a színházat, Cirill és Metód Alexander Duhnovics szobrát, a Feszty körkép megalkotásának színhelyét, a Csillag éttermet és a szállodát. Ezek után a Szolyvai emlékpark következett, ahol a csoportunk méltó módon megemlékezett – koszorúzással egybekötve – a sztálinizmus magyar áldozatairól. Majd Kárpátalja fővárosába mentünk, ahol Drugettnek várával, a görög katolikus főtemplommal, valamint a belváros nevezetességeinek történelmi értékeivel ismerkedtünk meg.

Úti beszámoló egy ukrajnai kirándulásról

Léleknek és testnek is kiváló kikapcsolódást jelentett ez a három napos kirándulás, ami közelebb vitt Kárpátalja volt magyarlakta területei értékeinek megismerésében.

Úti beszámoló egy ukrajnai kirándulásról

Csoportunk köszönetet mondott Bogdányi Ferenc elnöknek, Nagy Sándor idegenvezetőnknek, valamint a nem kis úti közlekedés feladatait ellátó fuvarozónknak, – Kopasz Istvánnak – aki igazán rutinosan és figyelmesen, minden igényt kielégítően látta el teendőit.

ES.GYÉ.