Véget ért a Nyíregyháza Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csapadékvíz elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése című projekt megvalósítása

Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 612 494 148 forint összegű, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Nyíregyháza Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csapadékvíz elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése” című, TOP-6.3.3-15-NY1-2016-00001 azonosító számú pályázat megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

 

 

A projekt célja volt a városi csapadékvíz elvezető hálózat korszerűsítése és kapacitásának bővítése. A projekt több szakaszban valósult meg, a Tünde utca, a Lujza utca, az Alma utca és a Vércse utca területén a meglévő zárt csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése a meglévő beton csőcsatornák megszüntetésével és a nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatornák építésével, útpálya szerkezet bontással, helyreállítással együtt történt. A Tüzér utca területén a meglévő csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése érdekében keresztmetszetű műanyag csőcsatornák kerültek beépítésre, több mint 500 m hosszan. Kialakításra került 10 db tisztítóakna, és a nyílt medrű árkok visszatöltése is megtörtént. A Malomkert II. ütemének a Szántó Kovács János utcai parkoló területén megvalósult 4 db vasbeton szerkezetű záportározó blokk több mint 330 m3 csapadékvíz tárolására alkalmas.

A pályázatban keletkezett megtakarítás terhére került a Virágfürt utcai új projektelem beemelésre, melynek keretében egy új csapadékvíz elvezető hálózat került kiépítésre, az út déli részén átemelővel, a burkolt út két oldalán nyílt árkos elvezetéssel a befogadó Napsugár úti kereszteződésig. A mostantól itt összegyűjtött csapadékot a befogadó 41-es főút csatornarendszere vezeti majd tovább.