Vörös varik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Vörös varik születtek a Nyíregyházi Állatparkban Különleges maki bébik, vörös vari négyesikrek ( Varecia rubra) születtek a Nyíregyházi Állatparkban! A Madagaszkár szigetén őshonos ritka makifélék most estek át első orvosi vizsgálatukon, ahol Dr. Biácsi Alexandra-a park egyik állatorvosa-megnézte a testtömegüket, az ivarukat és egyedi azonosítóval is ellátta őket. A jelenleg 6 hetes maki bébik hősiesen tűrték a vizsgálatot, s az állatorvosi ellenőrzésen kiderült hogy 2 hím és 2 nőstény, egyenként 350g testtömegű utóddal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark vörös vari csapata.

 

 

A vari a legnagyobb termetű maki faj. A többi makitól eltérően nem hordozza kicsinyeit a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen utódait, akik másfél-két hetes korban merészkednek ki először a biztonságot nyújtó menedékből. A Nyíregyházi Állartpark vörös vari tenyészpárja az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett lengyel és cseh állatkertből. Az apróságok 100 napnyi vemheség után születtek meg, s eleinte az anya állat sokat tartózkodott kölykei mellett, hogy szoptassa és melengesse őket.

Az apróságok jelenleg 6 hetesek, s már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak s az anyatej mellett már kóstolgatják az édes lédús gyümölcsöket is. Szem színük az első két hétben kék volt, s az 15 naposan változott ragyogó sárgává. Vörös mintázatuk mely szembeötlő, a fák lombkoronájában kiváló rejtő színt biztosít számukra. Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak-olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hang effektusai.

Vörös varik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

A különleges fajnevet ( vari) a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak -Vari candanas-nak- nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Vörös varik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget, így napjainkban is az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik folyamatosan csökkennek. Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség -az IUCN-, kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti koordinált tenyésztésük.