Szakmai és szervezetfejlesztés a bentlakásos máltai intézményekben

Szakmai és szervezetfejlesztés a bentlakásos máltai intézményekben Idősotthonokat és hajléktalan embereket ellátó intézményeket fejleszt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az Európai Szociális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 328 millió forinttal támogatott projektben a Szeretetszolgálat szervezetfejlesztést végez, jó gyakorlatokat oszt meg az intézmények között, valamint informatikai rendszert korszerűsít és az idősgondozáshoz szükséges speciális eszközöket szerez be.

 

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektjének célja olyan hosszabb távon fenntartható, egyedi szervezetműködtetési eszközök bevezetése és fejlesztése, melyek elősegítik a karitatív szervezet mint szociális és gyermekvédelmi intézmények fenntartójának hatékonyabb működését.

A szervezetfejlesztés során felmérik a projektben részt vevő intézmények strukturális működését, valamint a fejlesztendő területeket. Az intézményvezetők és fő munkatársaik számára készségfejlesztő tréningeket tartanak változáskezelés, együttműködés és stratégiai menedzsment témában. Továbbá kidolgozzák és korszerűsítik a szervezetfejlesztési és szakmai fejlesztési stratégia mellett a teljesítmény menedzsment rendszert és a minőségügyi politikát.

A szakmai fejlesztés részeként az idősotthonokban és hajléktalanellátó bentlakásos menedékhelyeken az intézményvezetőkből álló munkacsoportok helyzetelemzést végeznek, összegyűjtik az ápolásban, gondozásban, esetkezelésben alkalmazott jó gyakorlatokat. A feltárás célja, hogy a jó gyakorlatokból olyan protokollokat alakítsanak ki, melyek könnyen elsajátíthatóan megoszthatóak lesznek nemcsak a projektben résztvevő, de a Máltai Szeretetszolgálat más intézményeivel is.

Szakmai és szervezetfejlesztés a bentlakásos máltai intézményekben
Esthajlal Időskorúak Otthona, Pilismarót

A Máltai Szeretetszolgálat Budapesten jól működő, hajléktalan embereket ellátó intézményekben alkalmazott ügyfél- és esetkövető informatikai rendszerét bevezetik a projektben résztvevő vidéki hajléktalanellátó intézményekben is. A bevezetés előtt a rendszert továbbfejleszti a máltai szervezet, megújul a kezelőfelület, diszpécsermodult fejlesztenek, valamint mobil alkalmazással bővítik.

A jó gyakorlatok átvételéhez szükséges, valamint a helyzetfelmérés alapján az ellátást javító speciális gyógyászati segédeszközök beszerzése mellett az intézmények számára informatikai eszközöket is vásárol a Szeretetszolgálat. Többek között laptopot, táblagépet és más, az ellátás hatékonyságához szükséges irodai eszközök segítik majd a szakmai munkát.

Szakmai és szervezetfejlesztés a bentlakásos máltai intézményekben
Gondviselés Háza, Miskolc

Az EFOP-1.9.8-17-2017-00001 számú projektet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban 328 millió forintból valósítja meg.

A projektről részletesen tájékozódhatnak a https://maltai.hu/tamogatott_programok oldalon.
További információ: Romhányi Tamás, kommunikációs vezető romhanyi.tamas@maltai.hu

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Kovács Bence