Gazdaságfejlesztési források megyénkben is

A PRIMOM Alapítvány együttműködve a Széchenyi Program Irodával szakmai fórumot szervezett a megyei gazdálkodó szervezetek számára 2018. szeptember 25-én.Az előadások előtt Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere rövid áttekintést adott a vállalkozásfejlesztéseket érintő intézkedésekről, melyek a folyamatos, dinamikus fejlődéshez biztos hátteret szolgáltatnak a megyei cégek számára.

 

 

 

Hagymási János a Széchenyi Program Iroda tanácsadója az energetikai beruházások támogatásának kiemelt szerepét mutatta be. Egy-egy megfelelően átgondolt, végrehajtott projekt akár többszáz millió forintos beruházást is támogat, a megújuló energiaforrások és az energiamegtakarítást célzó fejlesztések megvalósításában. Az eszközbeszerzést támogató pályázati lehetőség a vállalkozások számára lehetőséget biztosít termékskálájuk bővítésére, hiszen olyan gépek, berendezések megvásárlását finanszírozhatják, melyekkel eddig nem rendelkeztek. A jellemzően 50%-os támogatási intenzitással hozzáférhető források nyitottak minden mikro-, kis- és középvállalkozás számára, és jelentős források állnak rendelkezésre. Az iroda munkatársai folyamatos, vállalkozásra szabott tanácsadással kísérik végig a pályázat benyújtásának és megvalósításának folyamatát, melynek eredményeként újabb lendületet kaphatnak a támogatott gazdálkodó szervezetek. A megyében, mint az ország jelentős részében egyre nagyobb aggodalmat kiváltó szakképzett munkaerő hiánya aggasztó méreteket ölt. Ennek kiküszöbölésére a vállalkozások 100%-ban támogatott programba kapcsolódhatnak be, hogy saját igényeiknek megfelelően képzett fiatal munkatársakkal bővítsék humán-erőforrásaikat. A 9 hónapos gyakornoki programban 25 évnél fiatalabb, egy szakképesítéssel már rendelkező fiatalok foglalkoztatás közbeni képzését valósíthatják meg a gazdálkodó szervezetek, akik a program kezdetekor regisztrált álláskeresők az ifjúsági garanciarendszerben. A támogatás összegét a foglalkoztatni szándékozott gyakornokok száma határozza meg, de a fiatalok mellett a képzésbe bevont saját munkatárs bérköltségeinek egy része, valamint eszközbeszerzés is része a programnak. Ennek során a munkaállomás kialakításához szükséges kisebb építési beruházások, valamint a képzéshez szükséges gépek, berendezések is megvásárolhatók a támogatás összegéből, melyből 25% előleget igényelhetnek a kedvezményezettek.

A fenti támogatások egy részénél szükség van saját erőre, mely adott esetben a PRIMOM Alapítvány mikrohitel konstrukcióinak valamelyikéből is biztosítható, erről már Hargitainé Tolnai Andrea, a szervezet mikrohitel igazgatója adott tájékoztatást. Országos és helyi alapokból akár kezdő vállalkozások számára is hozzáférhető forrásokat biztosít, kedvező kamattal, rejtett költségek nélkül, türelmi idővel, alsó összeghatár nélkül, vállalkozásonként akár kétszer 10 millió forint összegig. A PRIMOM Alapítvány idén ágazati megkötés nélkül bármely mikrovállalkozást, agrárvállalkozásokat, családi gazdálkodókat, őstermelőket is támogathat hitelprogramjával, még azon gazdálkodókat is, akik a pénzpiacon más forrásokat nem vehetnek igénybe. Hitelfajtától függően a Garantiqa Hitelgarancia készfizető kezessége is igénybe vehető. A nemzetközi piaci lehetőségekről Mészáros Éva a PRIMOM Alapítvány Enterprise Europe Network irodájának vezetője adott tájékoztatást. A jelen formájában, fennállásának 10. évfordulóját ünneplő világhálózat, melynek működését részben az Európai Bizottság támogatja, 67 országban, több mint 3000 tanácsadóval szolgálja térítésmentesen a vállalkozások külpiaci megjelenését, termékértékesítésének növekedését, új kapcsolatok kialakítását. Ezek mellett természetesen piackutatással, országinformációkkal, kiállításokon való közös megjelenéssel, üzleti találkozókon való részvétel segítésével, vagy akár céglátogatások megszervezésével is állnak az érdeklődők rendelkezésére.