Világelitben a nyíregyházi mentőkutya

A napokban érkezett haza a Párizs környékén megrendezett vizsgáról, a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) által évente megrendezett bevethetőségi tesztről (MRT – Mission Readiness Test) Nápolyi, a csaknem 7 éves keresőkutya és gazdája, Vincellér Tibor a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetője. A páros sikerrel teljesítette a nemzetközi mezőnyben (japán, argentin, szlovén, szlovák, osztrák, olasz, dán) a mentőkutyák és vezetőik legkomolyabb vizsgáját, így bekerültek az alig néhány tucat tagot számláló MRT minősítéssel rendelkező kutyás egységek körébe.

 

 

Egyesületünkből két fő és egy kutya vett részt a teszten, Nápolyi és vezetője mellett Bede Márta, mint tolmács működött közre a megmérettetés során. A vizsga érdekessége, hogy minden kutyavezetőnek két-két segítőt kellett vinnie, akiket a romok alatt bújtattak el a szervezők. Ők voltak a megkeresendő áldozatok. Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Iskola vezetője és Szepesi Gábor, a Borsod Dog Sport Egyesület vezetője vállalták ezt a feladatot.

Az IRO MRT a legnehezebb tesztnek számít egy keresőkutya és vezetője számára. Rengeteg szempontból kell, hogy helytálljon a páros és számos előszűrőn kell keresztüljutnia ahhoz, hogy a vizsgán részt vehessen. Az idei MRT Franciaországban, a kitalált történet szerinti földrengés sújtotta Villejust-ben került megrendezésre. A szervezők igyekeznek mindig valami újjal meglepni a résztvevőket, teljes mértékben lehetetlen felkészülni a tesztre, mindig vannak kiszámíthatatlan tényezők. A vizsga romkutató részében 7 különböző romterületet kell átvizsgálni nappali és éjszakai körülmények között. Szükségesek humán- és állategészségügyi ismeretek. A több napon át tartó folyamatos munka során kiemelt fontosságú a kutya biztonsága, az ENSZ INSARAG (nemzetközi mentési szabályok) ismerete és alkalmazása, illetve a teszt során 3 napig teljes önellátás is a követelmények között szerepel. A résztvevő egységek munkáját folyamatosan legalább két bíró felügyeli, így a hét romterületen 14 bírálat születik, amelyek eredményét azonban csak a több napos teszt végén tudják meg a résztvevők. A vizsga nagyon szigorú, idén 18 induló csapatból mindössze 9-nek sikerült helytállnia.