Óriási magyar siker a budapesti szakmák Európa-bajnokságán

 Ünnepélyes záró ceremónia keretében hirdették ki a EuroSkills Budapest 2018 győzteseit a Papp László Budapest Sportarénában. 27 szakmában indult magyar versenyző, ebből 17 versenyszakmákban értek el helyezést. Hazánk ismét bebizonyította, hogy a magyar fiatalok nem maradnak el szaktudásban és tehetségben európai társaiktól.

 

 

Pénteken délután lezárultak a EuroSkills Budapest 2018 versenyei. A szakmák Európa-bajnokságát szeptember 26-28. között rendezték Budapesten. A versenyt óriási érdeklődés övezte: a rendezvényt három nap alatt összesen 100 ezer látogató tekintette meg.

A szakmák 2018-as Európa-bajnokságán 525 versenyző szállt ringbe 37 szakmában, és ma este, a záró ceremónián kiderült, hogy közülük kik állhattak a dobogó legfelső fokára, ki nyerte el az Európa Legjobbja címet, továbbá kik lettek a Nemzetek Legjobbjai. Az ünnepélyes eseményen részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

A magyar szakemberek ismét bizonyították, hogy tudásuk és szakértelmük kiemelkedő az európai mezőnyben is: 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 8 kiválósági érmet nyertek, összesen 17 helyezést. A EuroSkills Budapest 2018 Nemzet Legjobbja kitüntetést Nagy Ádám János (bútorasztalos szakma) tudhatja magáénak. A legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria csapata, a harmadik pedig Franciaországé lett. Magyarország a negyedik helyen végzett.

„Egy magyar közmondást ajánlok figyelmükbe, amely így szól: a jó mesterembernek egész világ a hazája. Legyenek büszkék rá, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely valóban az egész világon, mindenhol egyformán versenyképes. Ez pedig nem más, mint a precíz, pontos, lelkiismeretes, eredményes munka, amelyre a világon mindenütt szükség van” – emelte ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

„Győzött a gazdaság, Európa gazdasága, benne Magyarország gazdaságával, mert olyan fiatal szakemberekkel lett gazdagabb, akik sikereikkel, teljesítményeikkel magasra helyezik a minőségi mércét. Győzött a magyar szakképzés ügye, mert meg tudta mutatni a fiatal szakmai elitet azoknak, akik még csak terveznek erre az útra lépni.” – mondta Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

„Magyarország, a magyar intézmények, szervezetek és vállalatok együtt tették a EuroSkills Budapest 2018 eseményét Európa legjobb fiatal tehetségeinek nagyszerű és felejthetetlen élményévé. Magyarország kijelölte a EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét mind pedig a méreteit illetően” – mondta Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

A nemzetközi szakmai fesztivál és szakembertalálkozó lebonyolításához szükséges eszközök beszerzését 84 szponzor és 20 partner támogatta gépekkel, szerszámokkal, alapanyagokkal, technikai személyzettel és know-how-val. A verseny lebonyolításában 700 önkéntes is segített budapesti iskolákból.

A magyar nyertesek névsora:

1

Simon Krisztián

Bútorasztalos

aranyérem

Veszprém megye

2

Nagy Ádám János

Épületasztalos

aranyérem

Pest megye

3

Sipos Kristóf Balázs

Mechatronika

aranyérem

Hajdú-Bihar megye

4

Takács Zoltán

Mechatronika

aranyérem

Békés megye

5

Balogh Ákos

Webfejlesztő

ezüstérem

Veszprém megye

6

Cseke Szabolcs

Festő, díszítőfestő

ezüstérem

Pest megye

7

Varholik Dávid

Ápolás és gondozás

ezüstérem

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

8

Zaja Dániel

Hegesztő

bronzérem

Heves megye

9

Takács Dániel

Virágkötő

bronzérem

Vas megye

10

Balogh Krisztián

Kőfaragó

bronzérem

Zala megye

11

Leidl Péter

Villanyszerelő

kiválósági érem

Pest megye

12

Hédl Ádám Zoltán

Kőműves

kiválósági érem

Zala megye

13

Gábor Lóczi

Szárazépítő

kiválósági érem

Békés megye

14

Kovács Alexandra

Fodrász

kiválósági érem

Békés megye

15

Papp Viktória Dóra

Szépségápoló

kiválósági érem

Veszprém megye

16

Svajda Viktória Bernadett

Pincér

kiválósági érem

Budapest

17

Déri Levente

Informatikai rendszerüzemeltető

kiválósági érem

Bács-Kiskun megye

18

Orodán Tamás

Informatikai rendszerüzemeltető

kiválósági érem

Békés megye

19

Sárvári Ágnes

Dekoratőr, kirakatrendező

kiválósági érem

Fejér megye