Nyíregyházán kezdi meg turnéját az orosz Beriozka "Nyírfácska" Táncegyüttes

Nyíregyházán kezdi meg turnéját az orosz Beriozka "Nyírfácska" Táncegyüttes A világhírű orosz Beriozka – vagy ahogyan hazánkban ismeretes „Nyírfácska” – Táncegyüttes november 17-én, Nyíregyházán kezdi meg tizenhat állomásos magyarországi turnéját. Ők az orosz táncművészet egyik csodája, különleges tánclépéseikkel, fantasztikus koreográfiáikkal ejtik ámulatba a közönséget.

 

 

Az idén hetvenéves együttes új műsorával érkezik hazánkba, az orosz néptánc tarkaságával és eleganciájával lepik meg és nyűgözik le a magyar közönséget, és természetesen nem marad el névadó táncuk sem.

A világhírű orosz állami együttest a 20. század kiemelkedő koreográfusa, Nagyezsgyina Nagyezsda alapította 1948-ban. Egyszer egy litográfián látta azt a körtáncot, amelynél a lányok nyírfavesszőket tartanak a kezükben, s ez a kép nem csak érdekes ötletet adott neki a tánchoz, hanem az egész életét megváltoztató ihletet is tartogatott számára. Ezt a képet egy lánykörtánc képében meg is jelenítette, az „Áll egy ifjú nyírfa a réten” című orosz népdal témájára. Ebben a körtáncban a lányok különös, „úszó/lebegő” lépteikkel olyan benyomást keltenek, mintha egyhelyben állnának, a színpad pedig forogna alattuk. A nézők szeme láttára így egy egész nyírfaliget kel életre ünnepi öltözetben.

Nyíregyházán kezdi meg turnéját az orosz Beriozka "Nyírfácska" Táncegyüttes

A moszkvai nézők és a sajtó „Berezka-Nyírfácska” névvel illette e táncot, amelyről később az együttest is elnevezték. Ezzel az új tánccal, egyszerre egy új stílust teremtettek az orosz színpadi koreográfia világában. „Nagyezsgyina csodája” abban állt, hogy az ősi néptáncot, a klasszikus tánccal ötvözte, így a színpadról sugárzó belső erő és az orosz tánc szépsége, a költészet képében tükröződik vissza.

A táncmozdulatok mellett fontos szerepe van a jelmezeknek is. Az egyedi stílusú koreográfia megkövetelte a különleges kosztümöket is. A lányok megjelenése az orosz természet képeihez kapcsolódnak, a ruhák színeivel és kellékeivel a napot, az eget, a folyót vagy a tavat szimbólumaként jelenítik meg. Ruháikon a fehér-vörös szín a domináns, amely a gyengédség és tisztaság képe, s amely ősidők óta a vidámságot, a napot és a fényt jelképezi.

Nyíregyházán kezdi meg turnéját az orosz Beriozka "Nyírfácska" Táncegyüttes

A Beriozka együttes azonnal népszerű lett, vendégszerepléseiket hatalmas siker övezte, és világszerte elismerést szereztek. Speciális tánclépésüket a későbbiekben számos körtáncban is alkalmazták, táncaikban dalok, versek, mondák témái köszönnek vissza, melyek mindegyike külön-külön egy művészi alkotás.

Nagyezsgyina élete utolsó napjáig lelkesen vezette gyermekét, az együttest. M.Kolcova, a társulat egykori vezető szólistája követte őt művészeti vezetőként, aki méltó örököse és utóda lett. Nemcsak megőrizte, de gyarapította is az együttes alapítójának alkotói hitvallását:  továbbra is az orosz néptánc tarkaságával és eleganciájával lepik meg és nyűgözik le a nézőközönséget.

Nyíregyházán kezdi meg turnéját az orosz Beriozka "Nyírfácska" Táncegyüttes

Az együttes immár 70 éve varázsolja el a közönséget világszerte. 2018-as magyarországi turnéjuk keretében, tizenhat városba - Nyíregyháza, Székesfehérvár, Keszthely, Kaposvár, Nagykanizsa, Gyöngyös, Cegléd, Budapest, Debrecen, Kecskemét, Miskolc, Ajka, Szombathely, Békéscsaba, Vác, Százhalombatta - hozzák el csodálatos koreográfiáikat. Könnyed női körtáncokkal, vérpezsdítő, fiatalos és lendületes szóló táncokkal gyönyörködtetik a nézőket, cselekményes táncaikon keresztül mutatják meg az élet szépségeit, s annak bús és lírai oldalát. A „nagyezsgyini” remekművek ma is központi helyet foglalnak el az együttes repertoárjában. Új műsoruk a múltból előhozott tánckompozíciókat tartalmazza, amelyből természetesen nem marad el névadó táncuk sem!