Kövek - Kónya Merlin Renáta önálló estje

Kövek - Kónya Merlin Renáta önálló estje  December 19-én KÖVEK címmel mutatják be Kónya Merlin Renáta önálló estjét a Krúdy Kamarában.

 

 

KÖVEK

az idő mint emlékezet

etűdök looperre és egy színésznőre

Készült Michael Cunningham Az órák című könyve alapján.

 

Alkotók:

Kónya Merlin Renáta

O. Horváth Sári

Szirtes Edina Mókus

Widder Kristóf

 

Asszisztens:

Demeter Anna

 

Bemutató: 2018. december 19. 19.30, Krúdy Kamaraszínpad

„Egy reggel korán keltem, szokatlanul üde voltam és friss, és úgy éreztem, minden csupa lehetőség. És emlékszem, azt gondoltam, hogy innen kezdődik a boldogság. Ez a kezdete. És persze mindig egyre több jön. Nem jöttem rá, hogy nem a kezdet volt. Maga volt a boldogság. Az volt a pillanat. Épp akkor.”

 

„Ideje, hogy véget érjen a nap. Partikat rendezünk, elhagyjuk a családunkat, hogy egyedül éljünk, kínlódunk, hogy olyan könyveket írjunk, amelyek minden tehetségünk, állhatatos erőfeszítéseink és legtúlzóbb reményeink dacára sem változtatják meg a világot. Éljük az életünket, tesszük, amit teszünk, aztán elalszunk, ilyen egyszerű és hétköznapi az egész.”

 

A Kövek története három nő életének fontos pillanatát mutatja be: Clarissa Vaughan, Laura Brown és Virginia Woolf élete és gondolatai elevenednek meg előttünk monodráma formájában. A sorsok bár más-más korban játszódnak, a három nő alakja és történetük a Mrs. Dalloway című könyv által összefonódik: Virginia éppen írja, Laura – aki az amerikai háziasszonyok egyhangú életét éli valamikor az 50-es évek Amerikájában – olvassa a történetet, Clarissa – akit HIV-fertőzött barátja, Richard az azonos személynevéből kifolyólag Mrs. Dalloway-nek nevez – pedig éli azt a sorsot, amit Virginia Woolf a papírra vetett.

Kövek - Kónya Merlin Renáta önálló estje

Kónya Merlin Renáta 2018-ban végzett színművész szakon a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán Uray Péter osztályában. Gyakorlati idejét a budapesti Nemzeti Színházban és a Móricz Zsigmond Színházban töltötte. 2018/2019-es évadtól a nyíregyházi teátrum társulatának tagja. Kövek mellett a Meseautó, a Gyilkosság meghirdetve, A kék bolygó és a Bob herceg előadásokban láthatja a közönség.

Az előadás rendezője, O. Horváth Sári 2017-ben végzett színházrendező szakon Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. A rendezés mellett íróként és dramaturgként is működik független és kőszínházi előadásokban egyaránt. Dolgozott többek között a Debreceni Csokonai Színházban, a Duda Éva Társulattal, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, és a Szegedi Szabadtéri Játékokon. 2018-ban Vilmos-díjat kapott Lenni vagy nem című drámájáért, amit az erdélyi Drámázat elnevezésű drámapályázaton is első hellyel jutalmaztak.

Az előadás zeneszerzője Szirtes Edina Mókus, Artisjus- és Fonogram díjas zeneszerző, hegedűművész, énekes, „a magyar világzenei színtér rendhagyó figurája. Nagyon ritka koktél az övé: virtuózan rutinos profi, s közben száz százalék természetes egyéniség. Hol folkos, hol sanzonos, hol keleties, hol kortárs zenés hangzásban utazik, de markáns hegedűfutamai és száz közül is felismerhető, sodró-nyers énekhangja mindenféle áramlatokon felül emelik. Szerelem és kínai filozófia, égbemászás és földönjárás, misztérium és vagányság... Szirtes Edina Mókus természeti jelenség. Róla nevezném el az első magyar hurrikánt, Katrina és Sandy hazai rokonát." Lackfi János

Widder Kristóf 2014-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szak fizikai színházi koreográfus szakirányán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában. Egyetemi évei alatt számos workshopon vett részt (Nagy József, Reijiro Tsumura, Magyari Beck Anna, Vítor Rua), illetve maga is tanított (Siena, Miskolc, Nagyvárad). Több koreográfusi-rendezői munkáját hívták meg különböző hazai fesztiválokra (5. Szín-Tár Fesztivál: ifjúliszt; XI. Magyar Táncfesztivál: Bernarda Alba háza; POSZT: Mindegy, Bernarda Alba háza). ifjúliszt című munkája a spoletói 57. Festival dei Due Mondin a zsűri különdíját nyerte. Rendező-koreográfusként dolgozott többek között a Trafóban, a Ludwig Múzeumban, a Nemzeti Táncszínházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A III. TITÁNium pályázaton támogatást nyert Mindegy című előadását a Jurányi Házban mutathatta be. Az Operaház Vörös Szalonjában 2016 májusában mutatta be VIII. Henrik feleségei című kamaraestjét. Alkalmazott koreográfusként közel húsz munkát jegyez, dolgozott többek között Eszenyi Enikővel, Hargitai Ivánnal, Bérczes Lászlóval, Almási-Tóth Andrással. Előadóként részt vett mások mellett Táborosi Margaréta, Bereczki Csilla, valamint Horváth Csaba több előadásában.

 

A mű Magyarországon színházi adaptáció formájában először látható.

Az előadás december 20-án, január 19-én és január 25-én is megtekinthető.
Jegyinformáció: moriczszinhaz.jegy.hu