Barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyháza Tiszavasvári úti laktanyák tekintetében

Nyíregyháza MJV Önkormányzata 1,7 milliárd forint, közel 100%-os, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyháza Tiszavasvári úti laktanyák tekintetében” című, TOP-6.3.1-15-NY1-2016-00001 azonosítószámú pályázat megvalósítására. A kivitelezési munkálatok már zajlanak, a pályázat során új utakat és járdákat hoznak létre, kiépítik a közvilágítást, a szenny- és ívóvízhálózatot, valamint több ezer cserjét kap a terület.

 

 

Zajlanak a kivitelezési munkálatok Nyíregyháza barnamezős területén. A Tiszavasvári út déli részén elhelyezkedő volt Vay Ádám laktanya rehabilitációja valósul meg európai uniós pályázatból. A pályázat legfőbb célja, a vállalkozásbarát, népességmegtartó településfejlesztés, a vállalkozói tevékenységek ösztönzése és a népesség megtartása településfejlesztési beavatkozásokkal. A beruházás 163 ezer négyzetméternyi területet érint.
A fejlesztés keretében a volt parancsnoki épületet átalakítják egy közel 800 négyzetméteres Technológiai Transzferközponttá. Az épület funkcióinak kialakításával a kétszintes épületben konferencia, rendezvény, oktató termek. tárgyalók, irodahelyiségek, co-working space-k kerülnek kialakításra. A munkaterületen közel 3000 négyzetméteren állagmegóvási munkálatokat is végeznek, valamint 15 darab épület is bontásra kerül.
A projekt során közel egy kilométernyi utat, kisebb kiterjedésben kerékpárutat és járdát, valamint parkolókat hoznak létre. A területen ezen felül megvalósítják többek közt:
•    a villamosenergia-ellátás,
•    a közvilágítás,
•    a csapadékvíz-elvezető csatorna,
•    a szenny- és ivóvízhálózat
A beruházás kiterjedt zöldfelületi munkálatokat is magában foglal, illetve az ehhez kapcsolódó automata öntözőrendszer kialakítását több mint 1000 négyzetméteren. A területen 332 darab fát és közel 13 200 darab cserjét ültetnek, valamit 72 ezer négyzetméteren végeznek füvesítést. Különféle utcabútorokat, játékokat és sporteszközöket is elhelyeznek, valamint létrehoznak egy KRESZ-parkot és egy 620 négyzetméteres játszóteret, de a pihenni vágyók részére bográcsozó helyek, piknikezésre alkalmas terek, sétányok is kialakításra kerülnek.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.