Országos innovációs fórumot tartottak a szabolcsi iparkamarában

Hatalmas vállalkozói érdeklődés kísérte az Országos Innovációs Fórum nyíregyházi állomását. A széleskörű szakmai összefogással megvalósuló rendezvénysorozat keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakértői mellett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának, a Bay Zoltán Kutatóintézetnek, valamint a Nyíregyházi Egyetemnek és a Nyíregyházi Szakképzési Centrumnak a képviselői is érdekes és hasznos előadásokat tartottak.

 

 

A rendezvénysorozat legfőbb célkitűzése az innováció széles körű hozzáférhetőségének biztosítása, társadalmi jelentőségének fokozása, gazdaságfejlesztési képességének emelése annak érdekében, hogy minél több, eddig inaktív szereplő lépjen be az innovációs térbe.

A rendezvényen elhangzott, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működik a 7. legtöbb vállalkozás az országban. Kutatás-fejlesztési és innovációs céllal 2015-2018 között 103 projekt keretében 5,6 Mrd Ft támogatást kaptak a megyei szervezetek. A források 96%-a a vállalkozások támogatását célozta, ezek teljes egésze a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz került. A pályázatok elsősorban a műszaki területeket érintik, azon belül viszont elég széles spektrumot lefednek (élelmiszeripar, épülettechnológia, gyártástechnológia, alkatrészgyártás stb.).

A rendezvényen résztvevő vállalkozások információkat hallhattak a nemzeti KFI stratégiáról, valamint a 2019-es KFI pályázati irányokról és a nemzetközi pályázatokban rejlő lehetőségekről. Az előadásokon elhangzott az is, hogy a jövőben kiírásra kerülő pályázati konstrukciókkal minden típusú vállalkozást szeretnének megcélozni, így pályázhatnak azok is, akik kezdeti szintű innovációban gondolkodnak és természetesn olyan vállalkozások is, amelyek magasabb szintű K+F tevékenység végzését tervezik.

A fórum keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft-vel, az INPUT Program célkitűzéseinek közös megvalósítására. Az együttműködés fő területe a hazai, kevésbé fejlett régiókban működő IKT startup vállalkozások nemzetközi versenyképességének növelése; olyan kedvező környezet megteremtésének elősegítése, amely nagyban hozzájárul a magyar innovációs ötletek kedvező külföldi megítéléséhez, ezáltal minél több innovatív termék és szolgáltatás külpiacra jutásához.

Forrás: www.szabkam.hu