Ismét csillagvirág-számlálás– a Sóstói-erdőben

Szinte föl sem ocsúdtunk a télből, és máris itt a tavasz. Ennek biztos jele, hogy, hogy a nyíregyházi Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényritkaságunk, a ligeti csillagvirág. 2019. március 23-án, szombaton 09:30-kor az E-misszió Egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág állomány megszámlálására. Találkozó a Tölgyes Csárda előtt, ahonnan gyalog közelítik meg a csillagvirág lelőhelyét. A virágok megcsodálása és pontos megszámlálása mellett a környéken a szemetet is összeszedik a természetvédők.

 

 

A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Nyírség egy igen ritka védett növényfaja. Bár a hegy-dombvidékeken többfelé gyakori, az Alföldön rendkívül szórványos előfordulású. Termőhelyei megyénkben kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyesek, mint a Nyíregyházi Sóstói-erdő. Az E-misszió Egyesület szervezésében már 16 éve számolják az önkéntesek a védett vadvirág mennyiségét.

A ligeti csillagvirág a jácintfélék családjába tartozó évelő, hagymás növényfaj. Virágzása – amely csupán egy-két hétig tart – március-áprilisra esik. Beporzását főként a korán ébredő vadméhek és pillangók végzik, magjainak terjesztésében a hangyák vállalnak szerepet.

A Sóstói-erdőben egyetlen helyen ismerjük állományát, amely mintegy másfél évtizede egy tarvágás miatt veszélybe került. - Tájékoztatott dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke. - Szerencsére az évről évre ismétlődő felmérések arra engednek következtetni, hogy a védett ritkaság állománya kiheverte a megrázkódtatást, az erdei ökoszisztéma lassan helyreáll. A 2003 óta vizsgált mintaterületen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány mostanra 10 000 fölé növekedett. Ebben az időszakban csak két kisebb visszaesés volt, mégpedig 2013-ban és 2018-ban, amikor március közepén sarkvidéki hideg szakította meg a növények kifejlődését. Idén zavartalannak tűnik a tavaszodás, sőt a gyors melegedés miatt a gyors elvirágzásra számítunk. Reméljük most is sokan bekapcsolódnak a virágszámolásba.

 

 

Bár jó látni, hogy a csillagvirág állománya növekszik, mégis féltenünk kell ezt az apró virágcsodát. Évről-évre tapasztaljuk, hogy tavasszal lelkiismeretlen virágszedők is garázdálkodnak az erdőben. Szeretnénk tehát felhívni minden erdőjáró figyelmét arra, hogy véletlenül se tépjenek le semmiféle virágot az erdőben és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű virágot. – tette hozzá a szakértő.

A program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait, és az első pillangókat is. A számolás részben bozótos, nehezen járható, esetleg sáros területen történik, ezért a résztvevőknek javasolt az ennek megfelelő, strapabíró ruházat, és a már ébredező kullancsokkal szembeni elővigyázatosság is.

 

További információ: Szigetvári Csaba egyesületi elnök; tel: +36 20/512-3311; email: sostoierdo@e-misszio.hu; honlap: https://www.facebook.com/sostoierdo/