46. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermekkönyvhónap

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 1972-ben hívta életre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermekkönyvhónapot, azóta országszerte gyakorlattá vált a megrendezésük. Idén 46. alkalommal kerül megrendezésre a gyerekek olvasóvá nevelését, a gyermekkönyveket középpontba helyező, színes rendezvényeket kínáló programsorozat.

 

 

Célja, hogy felhívja a figyelmet az olvasásra, lehetőséget biztosítson a gyermekkönyvek íróival való találkozásra-oldott, kötetlen könyvtári környezetben, élmény gazdag módszerrel.
Megyei hatókörű városi könyvtárként célunk, hogy a megyében lévő nyilvános települési könyvtárak, a KSZR szolgáltatóhelyek is bekapcsolódjanak a programsorozatba.

A programok jó részét az adott év aktuális évfordulóihoz, valamint a jeles napokhoz kapcsolódóan szervezzük.

Versillusztrációs rajzpályázatot hirdettünk Weöres Sándor 30 éve elhunyt költőnkre emlékezve a megyebeli általános iskolák alsó- és felső tagozatosai részére „BÓBITA, BÓBITA TÁNCOL…” címmel, amelyre a beérkező pályaműveket szakértő zsűri bírálta el. A legjobb munkák alkotói értékes könyvjutalmat kapnak, valamint a zsűri által kiválasztott legszínvonalasabb rajzokból kiállítást rendezünk könyvtárunk társalgójában, amely egész májusban megtekinthető lesz.

Összesítés:
- Beérkezett pályaművek: 310 db
- Alsó tagozatos:228 db
- Felső tagozatos:82 db
- 33 intézményből, 15 településről

Az ünnepélyes megnyitón Bakos Dániel és barátai népzenei műsorral és táncházzal kedveskednek a gyerekeknek.

Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója tiszteletére május 20-án „A NEHÉZ KÉTGARASOS” címmel városi hangosolvasási versenyt rendezünk a nyíregyházi 4. osztályos általános iskolás tanulók részére. A feladat 3 perc folyamatos, kifejező hangosolvasás, rövid felkészülés után, a zsűri által előzetesen kiválasztott szövegből. A legjobbak itt is könyvjutalommal térhetnek haza.

A Gyermekkönyvhónap mindig remek alkalmat teremt arra, hogy az olvasók találkozhassanak kedvenc íróikkal. Vendégünk lesz május 7-én Vadadi Adrienn írónő, aki a 3-6 éves korosztály számára ír meséket, valós élethelyzeteken alapuló történetei nagyon népszerűek a szülők és a gyerekek körében is. Játsszunk mesét! címmel várja majd Nyíregyháza óvodásait.

Szintén vendégünk lesz Varró Dániel író, műfordító, a nagy sikerű Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény szerzője.  Május 15-én  A szomjas troll : Kis viking legendárium című új könyvét mutatja be  Varró Dani trolltartója címmel.
Május 22-én Molnár Ágnes tanító, helyi szerzőt is várjuk egy könyvbemutatóra, hiszen a Csiporka és Bíborka című mesesorozatának új része jelent meg a közelmúltban, ezt mutatja be majd szokásos vidám, éneklős, színezős, játékos formában a kisiskolások részére.

Május 16-án Állati bemutatóra várjuk a kisiskolásokat. Révész György zoopedagógus a kamarateremben különleges állatokkal várja interaktív foglalkozására az állatok és a felelős állattartás  iránt érdeklődő gyerekeket.

 

A gyermekkönyvtárban két klubunk tart havi rendszerességgel találkozókat. Az óvodásokat és szüleiket a Cseperedő meseklub várja, május 16-án a tavaszra hangolva készülünk majd mesével és kézműves foglalkozással. Az olvasást szerető nagyobb gyerekek pedig a Cimbora klub foglalkozásaira jöhetnek, velük május 18-án a 13. születésnapunkat fogjuk megünnepelni, tortával és képes beszámolóval emlékszünk vissza a közös programokra a gyermekkönyvtár olvasótermében.  

A Mindentudás könyvtára – Gyerekeknek című ismeretterjesztő előadássorozat keretében már harmadik éve várjuk érdekes ismeretterjesztő témákkal a 10-16 éves korosztályt. Május 8-án Ván Péter Ph.D., fizikus, a Wigner Fizikai Kutatóközpont, Részecske és Magfizikai Intézet munkatársa tart előadást Eötvös Loránd kutatásairól A gravitáció tudománya és az Eötvös-inga címmel.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és fiókkönyvtárai mellett Tiszavasvári, Tiszalök, Pusztadobos, és Máriapócs könyvtárosai is színes programokat kínálnak a gyerekeknek május hónapban.

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek köszönhetően pedig a megye 100 településére jut el Sohonyai Edit, Bán Mór, M. Kácsor Zoltán, Harcos Bálint, Nyulász Péter, Vadadi Adrienn és Varró Dániel május hónapban. Célunk, hogy a legkisebb településekre is eljuttassuk a gyerekek kedvelt íróit, költőit, játékos formában, élményekkel gazdagodva legyenek részesei a könyvtári programoknak, hogy rendszeres olvasókká, könyvtárhasználókká váljanak.