Dobogón a fehérgyarmati leány kézilabdacsapat

A 2018/2019. tanévi Kézilabda „B” kategóriás Diákolimpia® Országos Döntőjét április 25-28. között Miskolcon rendezték meg. A négynapos versenyen az V-VI. korcsoport képviselői küzdöttek meg egymással legjobb tudásuk szerint, hogy a torna végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet.

 

 

A torna a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) megbízásából, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület, valamint a Miskolc Városi Diáksport Szövetség közös szervezésében jött létre. A 2018/2019. tanévben összesen 145 iskolai csapat nevezett a versenysorozatra, s végül közülük került ki az országos döntő 16 legjobb fiú, és 15 legjobb leány csapata. A 14 fős csapatok az V-VI. korcsoportban (1999–2003 között születettek) mérkőztek meg a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címért. A verseny egyszerre négy helyszínen, a Miskolci Egyetem Körcsarnokában, a Herman Ottó Gimnázium, a Zrínyi Ilona Gimnázium, valamint a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium tornacsarnokában zajlott.

A csütörtöki megnyitó ünnepségen részt vett, illetve köszöntőt mondott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Thaisz Miklós, a Magyar Diáksport Szövetség elnökségi tagja, valamint Rakaczki Zoltán, Miskolc MJV sportért felelős polgármesteri biztosa is. A Diákolimpia® versenyek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnökei közt pedig megtalálható többek között dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár is.

A hétvégi rendezvénynek otthont adó Miskolc a „legek” városának is tekinthető, legrégebben lakott településként, Közép-Európa legtöbb szereplős panoptikumával és legnagyobb ikonosztázával, valamint egyedülálló természetes barlangfürdőjével. A történelmi érdekességek mellett, a város a sportot és az egészséges életmódot tekinti elsődleges fejlesztési területének. Nem meglepő tehát, hogy a városvezetés elengedhetetlennek tartja a diák- és utánpótlássport támogatását, továbbá az újabb sportgenerációk kinevelését.

A hétvégi V-VI. korcsoportos Kézilabda „B” kategóriás Diákolimpia® Országos Döntőjének legizgalmasabb pillanatairól készült képek megtekinthetők a Diákolimpia® közösségi médiaoldalán, a mérkőzések eredményei pedig a www.doeredmenyek.hu/kezilabda oldalon.