Indul a közönségszavazás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében –összesen 20 millió forintot kapnak a civil szervezetek országszerte a MOL Alapítványtól

 Ma indul a MOL Helyi Érték programjának közönségszavazása országszerte 40 körzetben, körzetenként 2-3, az első fordulón továbbjutott civil szervezet van versenyben. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a nyíregyházi körzetben a Magyarországi Magiszter Alapítvány Romani beszédmódok és roma hagyományok Tiszavasváriban, a Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület Szafi Önkéntes Ifjúsági Program és a Tabulapláza Alapítvány Karrier Café - önkéntességgel és bögrékkel a sikerért pályázata jutott tovább a MOL Helyi Érték Programjának közönségszavazására. Minden körzetben a helyi lakók vagy ott átutazók dönthetnek a győztesről  április 22-ig, a kijelölt MOL töltőállomásokon leadott szavazatukkal. A nyertesek egyenként félmillió forintos támogatásban részesülnek.

 

 

Az Adj lendületet helyi közösségednek! mottójú MOL Helyi Érték Programra összesen 297 pályázat érkezett be. A szakmai értékelés és az alapítvány kuratóriumának döntése alapján 109 pályázat vesz részt azon a közönségszavazáson, melyet 2019. április 1. és 22. között tartanak a MOL töltőállomásokon, országszerte 40 körzetben.

„Először indítottuk el az egész ország civil szervezeteit megmozgató programunkat, méghozzá annak érdekében, hogy helyben született kezdeményezéseket és összefogásokat támogassunk. Országszerte népszerű volt a kampány, a várakozásunknak megfelelő számú pályázat érkezett be, sőt Kelet-Magyarországról kiugróan sokan jelentkeztek. Az elbírásánál előnyt élvezett az önkéntesség és a fenntarthatóság szemléletének érvényesítése, valamint az innovációs fókusz” – mondta Apáti-Tóth Kata, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója.

A MOL Alapítvány a helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására összesen 20 millió forintos kerettel hozta létre a MOL Helyi Érték Programot, melyre négy kategóriában lehetett pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.

 
A körzetenként legtöbb szavazatot begyűjtő szervezet elnyeri a pályázatban igényelt, maximálisan 500.000 forintos támogatást. A projektre a szavazatokat a MOL kijelölt töltőllomásain lehet leadni. A kiválasztott szervezet nevével ellátott kupont le kell tépni a szórólapról, és azt az üzletben található „A Te szavazatod is számít! Helyi Érték Program” feliratú gyűjtőurnákba kell bedobni. A szavazási fordulóba bejutott szervezetek listája itt érhető el. A végső eredményhirdetésre legkésőbb május 3-ig kerül sor. 

 

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL mint Magyarország legnagyobb vállalata évente mintegy 1,7 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek jelennek meg. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely 2018-tól MOL Alapítvány néven folytatja tevékenységét.

Az Alapítvány pályázati programjain keresztül évente 100 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több mint 4800 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében 480 projekt nyert el támogatást 2006 óta, akik több mint 110.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. A MOL Alapítvány a helyi közösségek támogatását és az önkéntesség népszerűsítését 2014-2017 között a KÖSZ! Program, 2018-tól a Helyi Érték Program keretében végzi.