A taekwondo ruha

A taekwondo ruha Mint ahogyan más sportágakra, úgy a harcművészetre is jellemző, hogy a különböző ágazatoknak, és azon belül is az eltérő stílusoknak megvan a sajátos viselete. Ebben a cikkben a taekwondo-ról és a hozzá használt ruháról lesz szó.

 

 

Mi is az a taekwondo?

 

A taekwondo egy koreai harcművészeti ág. A szó jelentése: a lábbal és kézzel küzdés művészete. Kitalálója Choi Hong Hi nagymester, a koreai hadsereg tábornoka, az 1940-es és 1950-es években fejlesztette ki kínai és japán harcművészetek iskoláinak tanaiból. Hivatalosan 1955-ben alapította meg a taekwondo stílust.

 

Choi Hong Hi tábornok volt az első, aki fontosnak tartotta, hogy a koreai hadsereg kiképzésének része legyen a harcművészet. Először a karate gyakorlását tette kötelezővé a hadseregben, de a korábban a Koreát elnyomó japánok miatt ellentmondásosnak tartotta egy japán harcművészet művelését a koreai hadseregben. Ekkor kezdte el kialakítani a taekwondot, amely az évtizedek alatt a hadsereg és a rendőrség különleges alakulatainak kemény kiképzési közelharc rendszerévé nőtte ki magát Dél-Koreában. Éppen ezért elterjedt a military karate elnevezés is. Napjainkra a taekwondo önálló harcművészeti ággá fejlődött. Népszerűsége olyannyira megnőtt, hogy 2000 óta a taekwondo része a nyári olimpiák hivatalos programjának.

 

Egyenruhák

 

A taekwondonak két fő vezető világszervezete van: az International Taekwondo Federation (ITF) és a World Taekwondo Federation (WTF). A két irányzat eltérő formaruhát ír elő. A különbség a felső részben mutatkozik meg. Az ITF stílus felső része az elöl keresztbe hajtandó köntös. A WTF irányzat, azaz a Kukkiwon képviselői V vagy Y nyakú bebújós felsőt viselnek. Abban mindkét egyenruha megegyezik, hogy elöl derékövvel kötik össze, és maga a viselet kialakítása szabad és kényelmes mozgást biztosít a küzdősportolók számára.

 

A SamanSport webáruházban kapható taekwondo ruhák többsége kevertszálas pamut-polyester anyagból készül. A magasabb minőségű darabokat, a 4. vagy ettől magasabb dan fokozatú mestereknek alkalmas ruhákat speciális Diamond Flex anyagból vagy Premium alapanyagból varrják, amelyek maximális kényelmet biztosítanak a viselőjük számára. A WTF és az ITF irányzat által elfogadott egyenruhák egyaránt megtalálhatók a webáruház kínálatában. WTF viseletek Basic és Advanced kategóriában, ITF ruhák Basic, Advanced, Master, Master-Instructor, Premium Gold Master és Premium Gold Master-Instructor kategóriában kaphatók.

A taekwondo ruha

Tisztítás

 

A taekwondo ruha tisztítása megkülönböztetett figyelmet igényel. Vásárlásnál, a megfelelő méret kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a ruhák az első három-négy mosás során összesen 5-7 százalékos mértékben összemennek, és csak azután érik el végleges méretüket. A taekwondo ruha maximum 30 Celsius fokon tisztítható. Tilos erős mosószerrel mosni, vegytisztítóba vinni, vasalni, szárítógépbe tenni. Az első használat után már sosem lesz olyan fehér, mint újkorában. Senkinek sem. Ennek ellenére tilos kifőzni és fehéríteni, mert különben 60-70 százalékkal csökken az egyenruha élettartama.