15 milliárd forint a szabolcsi vállalkozóknak

A PRIMOM Alapítvány 1992-től nyújt mikrohitelt a vállalkozások részére. Az 1992-ben indított Mikrohitel Program finanszírozásához a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány egyéb munkaprogramjaihoz hasonlóan PHARE-program és magyar kormány biztosított jelentős forrást.

 

 

A program alapvető célja volt és a mai napig is az, hogy megfelelő pénzügyi és üzleti támogatást biztosítson a legkisebb vállalkozásoknak, azokon a területeken, ahol a kisvállalkozások igényeit a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni. Célunk, hogy a támogatás eredményeként ezek a vállalkozások mielőbb a kereskedelmi bankok ügyfeleivé válhassanak. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a megyei vállalkozói központok hálózatán keresztül biztosítja a Mikrohitel Programot.

A forrás töretlen népszerűségét támasztja alá, hogy eddig 15 milliárd Ft hitel és vissza nem térítendő támogatással segítette az Alapítvány a megye vállalkozásait.
Az Alapítvány ünnepélyes keretek között adta át Galambosné Katkó Hajnalka egyéni vállalkozónak az emléklapot, abból az alkalomból, hogy a számára folyósított mikrohitellel illetve vissza nem térítendő támogatással az Alapítvány immár 15 milliárd forinttal segítette a megyei gazdálkodó szervezeteket. A 10 éve működő kisvárdai vállalkozás ingatlan vásárlására fordította a számára jóváhagyott hitelösszeget

 
2019. év első negyedében számtalan vállalkozás érdeklődött az Alapítvány által nyújtott Országos és Helyi Mikrohitel Programok iránt, mely kedvező kondíciókkal vehető igénybe, akár 2x10 millió forint hitelösszegig. A mikrohitel futamideje legfeljebb 10 év, a kamata fix 3,9%. A hazánk minden megyéjében elérhető Országos Mikrohitel Alap (OMA) forrását a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány biztosítja. A hitel másik előnye, hogy az igénylés gyors, a törlesztő részlet kiszámítható, és az akár 12 hónapos türelmi idő igénybevétele esetén az ügyfélnek erre az időszakra csak a kamatot kell megfizetnie. A kezdő vállalkozások számára is hozzáférhető, hiszen pénzügyi előtörténet nélkül egyetlen bank sem biztosít kölcsönt a fejlesztési elképzelések megvalósításához.  A hitelezés folyamatát, majd a törlesztési időszakot vállalkozásra szabott, szakértő tanácsadók térítésmentes támogatásával kíséri végig az Alapítvány. Az Alapítvány az OMA mellett jelentős saját forrásból, a megyei vállalkozások igényeihez igazított mikrohitelt is folyamatosan biztosít.
Jelenleg több mint 500 gazdálkodó szervezetnél mintegy 1,7 milliárd forint összegű PRIMOM által nyújtott hitel van.