Nemzetközi ifjúsági csere program a Mustárházban

Ismét nemzetközi ifjúsági csere program valósult meg Nyíregyházán, a Mustárházban. Az „Állampolgári tudatosság – előítéletek helyett” címet viselő program az Erasmus+ program keretében, 32 fiatal részvételével valósult meg, akik Olaszországból, Romániából, Ausztriából, Hollandiából, Görögországból és Magyarországról érkeztek azzal a céllal, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és bővítsék ismereteiket a sztereotípiák, előítéletek és előítéletesség témakörében.

 

 

A hét napos program azt kívánta elősegíteni, hogy a résztvevők elsajátítsák a tolerancián és elfogadáson alapuló társadalmi együttélés kereteit, felismerjék a sokszínűségben rejlő értékeket, nyitottabbá és elfogadóbbá váljanak, hiszen jelen körülmények között ezekre az értékekre, tulajdonságokra nagyobb szükség van, mint valaha.

A résztvevő fiatalok tudásbővítése és érzékenyítése a nem-formális tanulást támogató módszerek segítségével valósult meg, így például „talált tárgyak” alapján konstruálták meg egy ismereten személy portréját, így realizálódhatott bennük az emberi gondolkodás sztereotípiákra épülő volta; szociálpszichológiai kísérleteket bemutató és összefoglaló videók elemzésével megérthették a társas viselkedés dinamikáját, ezáltal saját előítéleteikkel kapcsolatban is tudatosabbá válhattak; ezen túlmenően közös filmnézés és elemzés, poszter és molinó készítés, valamint videók forgatása és rádióinterjúk rögzítése is szerepelt a szakmai programok között, elősegítve a téma minél alaposabb és több perspektívából történő feldolgozását. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a résztvevők véleményének, tapasztalatainak ütköztetésére, a párbeszédekre, ami nagyban hozzájárult a résztvevők kommunikációs és vitakészségeinek fejlesztéséhez, a kritikai gondolkodás elsajátításához.

Az együtt töltött hét során nem csak a tanulásra és közös gondolkodásra volt lehetőségük a fiataloknak, hanem a szabadidő hasznos eltöltésére is. Nemzetközi estek keretében ismerkedtek meg egymás kultúrájával, gasztronómiájával és néptáncával, városismereti vetélkedőn vettek részt, valamint a Nyíregyházi Állatparkba is ellátogattak.
A projekt a Mustárházat működtető nyíregyházi KÉK Egyesület szervezésében valósult meg.