Mestereket avattak a nyíregyházi iparkamarában

Az elmélyült szakmai tudás megméretését és elismerését is jelenti a mestervizsga letétele – mondta ünnepi beszédében Pekó László a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki mesterlevél átadóján.

 

 

Hat szakma 24 képviselője vette át mesterlevelét a kamara rendezvénytermében megrendezett ünnepségen a hivatalos fogadalomtételt követően a kamara elnökétől és Huray Gábortól, a kézműipari tagozat alelnökétől.

A Mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma legmagasabb szintű rangját jelenti. A mestervizsgáztatásnak komoly hagyományai vannak Magyarországon. A magasabb szakmai felkészültséget garantáló mestervizsga rendszerét már nem csupán a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik. E kitüntető cím napjainkban a szakma magas szintű ismerete és gyakorlása mellett, a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül, a modern korhoz való alkalmazkodást, az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti. Szerves része a mesterképzésnek a sikeres vállalkozáshoz szükséges vezetési ismeretek és a tanulóképzéshez elengedhetetlen pedagógia ismeretek elsajátítása is.

 

A Mester címet viselő szakember, korszerű szakmai tudással, pedagógiai ismeretek birtokában magasabb színvonalon tudja átadni ismereteit a tanulóknak. Éppen ezért a Mester címnek nemcsak dokumentumnak, de garanciának kell lennie. Magyarországon a gazdasági rendszerváltásig létezett mestervizsgáztatás azokban a szakmákban, amelyekben törvény írta elő a vállalkozásindításhoz. Az utóbbi évek bebizonyították, hogy a szakmák fejlődése, a megváltozott gazdasági versenyhelyzet új elvárásokat támaszt a szakemberekkel, vállalkozókkal szemben. A szolgáltatások színvonalának emeléséhez, a piacképes termeléshez nélkülözhetetlen a vállalkozók felkészítése a napjainkban meglévő magas technikai szintre. Emellett megjelent a vállalkozással járó különböző jogi, adminisztrációs ismeretek elsajátításának, valamint az utánpótlással foglalkozó szakemberek pedagógiai felkészítésének igénye. Mindezeket figyelembe véve készültek/készülnek folyamatosan az új korszerű mestervizsga követelményszintek. Napjainkban a Kereskedelmi és Iparkamarák területén 77 szakmában van lehetősége a szakma legjobbjainak mestervizsgát tennie.

A Szabolcs megyei kamarában jelenleg is több szakmában zajlanak mesterképzések, így ősszel újabb mesterlevél átadóra kerül majd sor.

 

 

 

NÉV

SZAKMA

1

Demjén-Rékasi Attila

ács, állványozó

2

Demjén-Rékasi Attila

ács, állványozó

3

Gyimesi Ferenc

ács, állványozó

4

Csaplár Attila

CNC gépkezelő

5

Bede Márk Mihály

CNC gépkezelő

6

Hamvai Tibor

CNC gépkezelő

7

Molnár Miklós

CNC gépkezelő

8

Zámbor Máté

CNC gépkezelő

9

Kandrák Ferenc

járműfényező

10

Nagy Zoltán Pál

járműfényező

11

Vass Viktor Miklós

járműfényező

12

Kelemen Lajos

karosszérialakatos

13

Palcsák Tamás

karosszérialakatos

14

Spisák Tibor

karosszérialakatos

15

Szekeres Ákos

karosszérialakatos

16

Bíró Laura

kozmetikus

17

Halászné Lengyel Tünde

kozmetikus

18

Havacsné Szilágyi Krisztina

kozmetikus

19

Lemák Tímea

kozmetikus

20

Magera Viktória

kozmetikus

21

Pénzes Tünde Erzsébet

kozmetikus

22

Angyal Róbert

pincér

23

Galgóczi Tamás

pincér

24

Kisgyörgy László

pincér